GO'

Hun blev banket af sin kæreste: - Jeg ville ønske, at nogen i systemet havde anerkendt mig

Flere voldsramte oplever ikke at blive taget alvorligt, når de anmelder partnervold.

Nadja Le Jensen følte sig som en grøntsag, da hun sad hos Politiekspeditionen på Hovedbanegården i København og knugede et nummer i hånden.

Hun lukkede kaosset ude og samlede tankerne om det, hun om lidt skulle fortælle politiet. Om det sidste år, hvor hun havde været i et voldeligt forhold, der var så ødelæggende, at hun "vidste, hun ville dø af det, hvis hun blev i det".

Aftenen forinden var hun stukket af og taget på skadestuen.

Hendes nummer dukkede op på skærmen, og Nadja Le Jensen blev ført ind i baglokalet, hvor en betjent afhørte hende.

- Han spurgte flere gange, hvorfor jeg ikke bare gik fra min kæreste, hvis det var så slemt, siger den nu 24-årige Nadja Le Jensen i 'Go' morgen Danmark'.

Nadja Le Jensen ville anmelde sagen, men betjenten bad hende tænke over det. Den slags sager var så svære at opklare, måtte hun forstå.

Det endte med, at hun undlod at anmelde den kæreste, der gennem mere end et år havde banket, voldtaget og psykisk nedbrudt hende. Anmeldelsen indgav hun først tredje gang, hun sad over for en politibetjent.

- Jeg troede, at det værste var at være i forholdet. Men forløbet efter var enormt ødelæggende, siger hun.

I dag er hendes ekskæreste blevet idømt to år og ni måneders fængsel for vold, voldtægt og trusler, men processen har været opslidende og uigennemskuelig, mener hun.

- Jeg har virkelig følt, at jeg har skullet agere advokat i mit eget forløb, siger hun.

Nadja Le Jensen var i et voldeligt forhold i et år – da hun anmeldte ekskæresten, var processen langtrukken og besværlig, fortæller hun.

- Ikke godt nok

Nadja Le Jensens oplevelse er langtfra enestående. Hos Danner, der hjælper voldsramte kvinder, støder man "ganske ofte" på lignende tilfælde, fortæller Danners direktør, Lisbeth Jessen.

- Der er mange kvinder, der ikke har overskud til anmeldelsen – men når de finder modet, oplever en del, at de ikke bliver taget alvorligt, siger hun.

- Det er ikke godt nok.

Politidirektør i Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, står i spidsen for en landsdækkende indsats, der skal forbedre borgernes oplevelse af politiet, når for eksempel ofre for partnervold henvender sig. Hun beklager, hvis nogle ofre oplever, at det er svært at anmelde volden.

- Hvis der bliver stillet spørgsmål til, hvorfor de ikke er gået, forstår jeg godt, at det kan være krænkende. Derfor skal vi i politiet hele tiden blive bedre til at modtage borgerne, hvor de er, siger politidirektøren.

Den norske model

Men for Lisbeth Jessen kræver det konkrete løsninger at forbedre forholdene for ofre for partnervold.

- Der er behov for, at man kigger på det på en ny måde. For eksempel ved at prioritere særlige enheder, der arbejder med vold i nære relationer, siger hun.

Ifølge hende er en stor del problemet, at vold i hjemmet ofte er blevet anset som et privat problem.

Oveni mener hun, at der mangler viden om "voldens dynamikker", om hvad der gør, at man for eksempel ikke "bare" forlader en voldelig kæreste. Det, at man frygter for sit liv, har mistet sit netværk, har børn sammen eller tror, at det bliver bedre.

Et billede fra 2017, der viser Nadja Le Jensens blå mærker. Billedet blev brugt som bevismateriale i sagen mod hendes ekskæreste.

De særlige politienheder med fokus på vold i nære relationer er noget, man kender fra Norge. Vores naboland har også siden 2012 brugt risikovurderinger i sager om partnervold, ligesom formodede voldsudøvere opsøges i hjemmet, når en partner flytter på krisecenter.

Coronavirus har pustet til ilden

Idéen om særlige politienheder, der har fokus på partnervold, har opbakning fra SF, har partiets politiske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt meldt ud.

Det gjorde hun i april, hvor en opgørelse viste, at der under coronapandemien er sket en stigning i antallet af daglige husspetakler: Fra 23 til 28 tilfælde – en stigning på knap 22 procent.

- De skal vide noget om området og ikke bare reagere, når hændelserne indtræffer, men skal også forsøge at forebygge, sagde hun.

Partnervold

  • Den seneste undersøgelse i Danmark viser, at 38.000 kvinder og 19.000 mænd årligt udsættes for fysisk partnervold.
  • Ifølge undersøgelsen fra 2018 er der forskel på den form for vold, som kvinder og mænd bliver udsat for: Det er oftest kvinderne, der oplever den groveste vold som at blive kastet ned fra trapper eller kvælningsforsøg.
  • 2,5 procent af den voksne befolkning i Danmark har været udsat for psykisk partnervold inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse fra VIVE udgivet i august 2018. 

Kilde: Lev uden vold

Socialminister Astrid Krag (S) vil ikke udelukke, at der skal laves specielle tiltag for at gøre det nemmere for voldsofrene.

- Jeg ved ikke, om det skal være en specialenhed, eller om der bredt i politiet skal være en stærkere voldsfaglighed. Men jeg ved, at justitsministeren og jeg selv er optaget af området, siger Astrid Krag.

Havde været altafgørende

Nadja Le Jensen tror, at det ville have haft stor betydning, hvis politiet havde været særligt specialiseret i partnervold, dengang hun tog mod til sig, stak af fra sin voldelige kæreste og mødte op på Hovedbanegården.

- Det havde været altafgørende, siger hun.

Sagen er afsluttet, og forholdet er fortid, men det har taget lang tid at nå dertil.

- Jeg har det godt i dag, men jeg havde været her meget tidligere, hvis der var blevet taget ordentligt imod mig fra start. Jeg ville ønske, at nogen i systemet havde anerkendt mig, og at jeg kom væk, siger Nadja Le Jensen.

Se hele indslaget om partnervold i i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.