Coronavirus

Brostrøm opfordrede regeringen til ikke at lukke skoler kort før pressemøde

Det er ikke første gang, en mail afslører, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede regeringens store nedlukning af Danmark.

Få timer før pressemødet om aftenen 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned, frarådede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en mail at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer.

Det skriver B.T., der er i besiddelse af mailen, som er sendt til Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels, klokken 13:27.

- Vedr. spørgsmål om fuldstændig lukning af vuggestuer, børnehaver, dagtilbud, skoler mv, så kan vi ikke udfra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation, skriver Søren Brostrøm som noget af det første.

Brostrøm begrunder det med, at børn ikke er en væsentlig risikogruppe og derfor heller ikke forventes at bidrage til smittespredning i betydeligt omfang.

Skete ikke på myndighedernes anbefaling

Mailen er sendt syv timer før, regeringen igangsatte en stor nedlukning af Danmark for at mindske spredningen af smitte med coronavirus.

Skoler og daginstitutioner blev lukket, forsamlinger på over 100 personer blev varslet forbudt, alle studerende blev sendt hjem, alle offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner blev sendt hjem, mens private blev opfordret til at lade ansatte arbejde hjemme.

Det fortalte Mette Frederiksen på pressemødet og sagde ordene:

- Derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode.

Statsministeren har fået kritik for ikke at ville oplyse, hvilke specifikke myndigheder, der gav hende anbefalingen. Mailen fra Søren Brostrøm viser, at det i hvert fald ikke var Sundhedsstyrelsen, der anbefalede at lukke skoler og daginstitutioner.

Advarede om "negative effekter"

Tidligere har det været fremme, at Sundhedsstyrelsen 1. marts - 10 dage før det historiske pressemøde - advarede om, at en stor nedlukning af Danmark kunne gøre mere skade end gavn. Det stod klart i maj, da en anden mail fra Søren Brostrøm til centrale embedsmænd så dagens lys.

I den mail skrev Søren Brostrøm, at indgreb i forsamlingsfriheden, nedlukning af virksomheder og begrænsninger af trafik ikke er set i Danmark i nyere tid og "kan i sig selv være med til at øge befolkningens usikkerhed og give indtryk af større risiko, end der er reelt".

De oplysninger kom efter en artikel i Jyllands-Posten, hvor det kom frem, at man ikke umiddelbart kunne se, at sundhedsmyndighederne anbefalede nedlukningen af Danmark.

Statsminister afviser at afsløre myndigheder

Mette Frederiksen gentog ved andre lejligheder efter pressemødet, at det var myndighedernes anbefaling at lukke Danmark ned.

I starten af juni hev oppositionen hende i et samråd, hvor hun skulle redegøre for nedlukningen af Danmark og svare på, hvilke myndigheder der anbefalede den.

- Hvem er den myndighedsgruppe? Hvorfor er det principielt ikke at ville sige det, spurgte blandt andre Dansk Folkepartis Peter Skaarup på samrådet.

Statsministeren afviste at give en liste og henviste flere gange til rådgivning fra flere myndigheder, blandt andre Statens Serum Institut og Den Nationale Operative Stab (NOST), der har Rigspolitiet for bordenden.

- Når vi som regering traf den beslutning, vi gjorde, var det derfor en politisk handling, sagde Mette Frederiksen.

Statens Serum Instituts vurdering samt rådgivning fra en lang række andre myndigheder lå bag regeringens beslutning, forklarede statsministeren.

Det tilfredsstillede dog ikke oppositionens krav om konkrete navne på, hvilke myndigheder der anbefalede nedlukningen.