Samfund

Unge danskere trodsede coronavirus og rejste til Sunny Beach: Ingen af dem er testet positive

Flere politikere udviste harme, da det kom frem, at rejseselskabet DUF-rejser fløj 150 danskere til Sunny Beach.

150 unge danskere blev mødt af massiv kritik, da de midt i coronapandemien valgte at tage til Sunny Beach i Bulgarien for at feste i starten af juli.

Da et fly fyldt med unge festmætte danskere landede i Billund og Københavns Lufthavn 15. juli efter en uge i solen, blev de bedt om at lade sig teste for coronavirus.

Torsdag kan Jyllands Posten afsløre svaret på de mange test. Ifølge avisen oplyser Statens Serum Institut, at der ikke er nogen positive covid-19-tests fra de to lufthavne.

TV 2 var til stede i lufthavnen 15. juli, og her kunne man se, at de unge mennesker frivilligt stillede sig i kø for at blive testet.

Politiker: Tudetosset og tåbeligt

Flere politikere udviste harme, da det kom frem, at rejseselskabet DUF-rejser fløj 150 danskere til festdestinationen.

Optagelser fra festlighederne viste da også, at de unge mennesker ikke holdt sig tilbage med at danse med armene om hinanden og dele kram og drinks.

- Det giver anledning til dybe panderynker. Det er tudetosset, at rejseselskaberne overhovedet arrangerer den type rejser for unge, sagde Jane Heitmann fra Venstre, der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.

Også Rasmus Horn Langhoff, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, var ude og kritisere rejserne.

- Det er tåbeligt ud over alle grænser. Sådan en Sunny Beach-drukfest kan meget hurtigt ende med at blive en coronafest, sagde han.

Nyt hold afventer test

Udenrigsministeriets rejsevejledning frarådede ikke rejser til Bulgarien i perioden, men af rejsevejledningerne samt den danske ambassade i Bulgariens hovedstad, Sofia, fremgik det, at man bør være ”ekstra forsigtig”.

Det var virolog og professor på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen enig i. Han så klare sammenligninger med skisportsstedet Iscghl i Østrig, hvor flere afterski-barer blev karakteriseret som epicentre for smitte i Europa:

- Det er klart opskriften på, at man hurtigt kan sprede virussen. Og det, man er bange for, er, at der er én superspreder til sådan et beachparty, og så kan 20-30-40-50 hurtigt blive smittet. Fuldstændig som man så i Ischgl for nogle måneder siden, sagde Allan Randrup Thomsen.

Jyllands Posten oplyser, at endnu et hold unge danskere kom hjem fra samme destination onsdag. De blev ligeledes testet og kan forvente at få svar fredag, oplyser Statens Serum Institut.

DUF-rejser oplyser til avisen, at de fornødne forholdsregler er taget, og at de har to ture mere til Sunny Beach denne sommer.