Coronavirus

EU anbefaler nu brug af mundbind i tog

DSB oplyser, at de følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Tirsdag har European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og Det Europæiske Jernbaneagentur opdateret deres anbefalinger og retningslinjer for kørsel i tog.

Og her lyder anbefalingen nu, at der bør bæres mundbind, hvis ikke afstandskravene kan opretholdes:

- Brug af ansigtsmasker anbefales kraftigt til både personale og passagerer i tog og på stationer. Og særligt, når den ideelle afstand på halvanden til to meter ikke er mulig, står der i de nye anbefalinger.

Desuden står der i anbefalingerne, at togpersonalet skal oplæres i, hvordan maskerne benyttes bedst muligt, og at det skal være muligt at købe masker på stationer samt skille sig af med de brugte på forsvarlig vis.

Endvidere lyder det i anbefalingerne fortsat, at passagerer skal forsøge at ”holde så meget afstand som muligt”.

Sundhedsstyrelsen ændrer ikke anbefalinger

De nye anbefalinger fra EU får dog ikke de danske myndigheder til at ændre deres råd og restriktioner.

I øjeblikket er smittespredningen fortsat lav, og derfor er vores anbefalinger uændrede

Sundhedsstyrelsen

Sådan lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsstyrelsen til TV 2.

- Vi er opmærksomme på rapporten fra ECDC, og vores vurdering er umiddelbart, at anbefalingerne i den flugter meget fint med vores reviderede anbefalinger. Men vi følger området tæt i forhold til, om det skulle blive nødvendigt at ændre eller skærpe anbefalingerne i Danmark. I øjeblikket er smittespredningen fortsat lav, og derfor er vores anbefalinger uændrede, lyder det.

Sundhedsstyrelsen henviser til, at de 9. juli opdaterede deres vurdering af brug af mundbind i det offentlige rum. Her lød det, at man generelt kan bevæge sig uden brug af mundbind, men kan benytte det i enkelte situationer:

- Mundbind kan bruges til at beskytte andre i nogle særlige situationer, hvor de andre redskaber til at forebygge smitte ikke rækker. (…) Når man skal til sygehuset for at blive testet, kan man ikke holde sin isolation imens. Derfor anbefaler vi, at man i den situation tager mundbind på, sagde konstitueret vicedirektør Helene Probst i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er fortsat afstand, god hygiejne samt isolation ved smitte.

Og af coronasmitte.dk, myndighedernes officielle hjemmeside, fremgår det, at det anbefales, at man holder en afstand på minimum én meter, når man benytter sig af offentlig transport. Og på tidspunkter, hvor det ikke er muligt, typisk over længere stræk, anbefales det, at man sidder med ansigtet i samme retning.

Desuden anbefales det at tage hånddesinfektion eller vådservietter med, når man færdes blandt mange mennesker og mange kontaktpunkter.

Krav om mundbind i lufthavne

Mundbind er imidlertid blevet obligatorisk i danske lufthavne, og flyselskaber som SAS og Norwegian har gjort det obligatorisk ombord på deres fly.

De regler bygger på anbefalinger fra den europæiske luftfartsmyndighed, Easa.

Men en generel anbefaling er endnu ikke aktuel, da det kan give en falsk tryghed, har vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, tidligere sagt til TV 2. Alligevel oplyser flere kæder og butikker til TV 2, at de har oplevet en stigning i antallet af solgte mundbind.

Omkring 130 lande anbefaler brugen af mundbind i det offentlige rum – herunder butikker og supermarkeder. Og studier fra udlandet viser, at maskerne kan gøre en forskel – også i de tilfælde, hvor folk ikke ved, at de er syge med covid-19.

Flere professorer understreger over for TV 2, at masker kan give god mening – særligt, hvis man vil beskytte andre mod smitte:

- Til efteråret, hvor vi forventer, at der igen kommer en større smittespredning, kan det give mening at indføre krav om mundbind for at bygge oven på de andre tiltag - hvis de ikke længere er tilstrækkelige, har professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield, sagt til TV 2.

DSB, landets største togoperatør, oplyser, at de følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.