Tæt opløb i kampen om at komme først med coronavaccine
Forskere fra Storbritannien, Kina og USA arbejder på at skabe en brugbar vaccine mod covid-19.
I disse minutter kæmper forskere over hele verden for at komme først med en vaccine mod covid-19.
Cirka 200 projekter er i gang over hele verden, skriver BBC.
- Der er vel cirka 20 af dem, der er langt i processen. Et amerikansk projekt, et britisk projekt og et par kinesiske er rigtig langt, og det ser ud til, at der kan udvikles en vaccine, som kan være klar mod slutningen af 2020, siger Niels Strandberg Pedersen til TV 2.
Han var direktør for Statens Serum Institut (SSI) fra 1998 til 2016.
Ifølge det britiske medicinske partnerskab Gavi, er det det britiske projekt, som forskere fra Oxford University står bag, der umiddelbart er længst. Efter cirka tre måneder med test på mennesker viser vaccinen positive resultater, lød det mandag fra folkene bag vaccinen.
Nu skal man til tredje og sidste forsøgsfase med tests, inden vaccinen kan godkendes, og ifølge Gavi skal vaccinen blandt andet testes på flere end 10.000 mennesker over hele Storbritannien. Blandt dem både børn og ældre.
Når en ny medicin eller vaccine er godkendt til markedsføring, skal den gennemgå en fjerde og sidste testfase.
I Kina er fire vaccine-projekter ifølge Gavi i fase 1 eller 2, og mindst to af dem er i gang med forsøg på mennesker.
Et amerikansk projekt, som forskere fra Cambridge, Massachusetts, står bag, er i anden forsøgsfase med tests på en række patienter i flere aldersgrupper. Forleden oplyste selskabet bag projektet, Moderna Inc, at man går i gang med tredje og sidste forsøgsfase med tests på mandag 27. juli.
Kinesere kan teste soldater
Men Niels Strandberg Pedersen vurderer, at det er de kinesiske forskere, der er længst.
- I Kina har man nogle muligheder for at teste vaccinen, som man ikke har i andre lande, fordi man der må tage nogle etiske hensyn. For eksempel kan man i Kina teste vaccinen på soldater, siger Niels Strandberg Pedersen.
Han mener, at både nogle af de kinesiske vacciner og den britiske vaccine kan blive gode bud på brugbare vacciner.
- Både de kinesiske vacciner og den britiske vaccine er relativt simple og vil forholdsvis enkelt kunne færdigudvikles og gives til patienter. Men den amerikanske vaccine har vist sig at have nogle ret kraftige bivirkninger, siger Niels Strandberg Pedersen.
Ifølge Berlingske har omtrent halvdelen af testpersonerne i Massachusetts-projektet oplevet træthed, hovedpine eller muskelsmerter - cirka 40 procent af de testpersoner, der fik to indsprøjtninger, fik feber. Bivirkningerne er dog så ikke så alvorlige, at forsøgene med vaccinen ikke kan fortsætte.
Flere danske projekter
Også flere danske vaccine-projekter er i gang.
- Men de er langt bagud. Det er svært at teste vaccine på forsøgspersoner her i landet, fordi der er så relativt få smittede i Danmark. Når man skal teste på mennesker, skal man finde steder, hvor der er mange smittede, siger Niels Strandberg Pedersen.
Han mener, at de danske myndigheder bør være aktive i forhold til at sikre sig, at danskerne kan få adgang til de potentielt bedste vacciner.
- Både Storbritannien og USA har lavet aftaler om store opkøb, og de danske myndigheder bør også lave købsaftaler i forhold til en eller flere af vaccinerne. Man vil jo i en eventuel kontrakt kunne aftale en pris og gøre købet betinget af, at vaccinen færdigudvikles og er brugbar, siger Niels Strandberg Pedersen.
Men uanset hvilken vaccine elle vacciner, danskerne på et tidspunkt vil få adgang til, er det ikke sikkert, den virker for alle.
- Man har jo svært ved at teste vaccinen på de ældre og svagelige, som er dem, vi her under pandemien har prøvet af beskytte mod coronavirus, siger Niels Strandberg Pedersen.