Samfund

Isbjørnen kan være væk om 80 år, viser ny forskning

På blot 40 år er der smeltet havis i Arktis svarende til et område på størrelse med Grønland.

Isbjørnen har længe været truet af klimaforandringerne i Arktis, hvor indlandsisen smelter.

Men nu har forskere sat en tidsbegrænsning på isbjørneartens dystre fremtid, skriver BBC.

Allerede ved udgangen af år 2100 kan isbjørnene uddø, viser et nyt forskningsprojekt, som tidsskriftet Nature Climate Change har offentliggjort.

- Det har i et stykke tid stået klart, at isbjørne lider under klimaforandringerne. Men det har ikke stået klart, hvornår vi kunne forvente store fald i isbjørnenes overlevelse og reproduktion, som i sidste ende kan føre til deres udryddelse, siger hovedforfatter bag studiet og biolog ved University of Toronto Peter Molnar til The Guardian.

Smeltet is på størrelse med Grønland

Isbjørnene er rovdyr, og de er afhængige af indlandsisen for at kunne jage sæler, som er deres vigtigste føde, da sæler indeholder store mængder fedt.

Men på grund af klimaforandringerne, må isbjørnene gå længere og længere for at jage.

Havisen i Arktis smelter væk i hastigt tempo, og på blot 40 år er der smeltet is svarende til et område på størrelse med Grønland, på grund af de stigende temperaturer, man har oplevet i de arktiske egne i de seneste 30 til 40 år.

Isbjørneunger bliver efterladt

Udover at isbjørnene skal gå længere for at jage, så er perioderne, hvor de kan jage også blevet forkortet af temperaturstigningerne, så isbjørnene er tvunget til at faste i længere tid.

På sigt vil isbjørnenes mangel på føde resultere i, at hun-isbjørnene først og fremmest ikke vil have nok fedt på kroppen til at kunne give mælk til deres unger.

Og det vil medføre, at isbjørneungerne vil blive efterladt, fordi mødrene ikke kan tage dem med på de lange vandringer efter føde, konkluderede forskningen.

For sent at rette helt op

Ved at se på isbjørnenes brug af energi, var forskerne i stand til at beregne deres udholdenhedsgrænse under forudsætning af, at klimaforandringerne sker med samme hastighed, som de hidtil har gjort.

Og det viste, at hvis jordens temperaturstigninger fortsætter som nu, vil isbjørnene om 80 år enten bestå af enkelte isbjørnepopulationer eller helt uddø.

- Det er ikke en god retning, vi er på vej i. Men hvis samfundet tager sig sammen, har vi stadig tid til at redde isbjørnene. Og hvis vi gør det, vil vi have gavn af det resten af vores liv på Jorden, også i forhold til os selv, siger forskeren Steven Amstrup, der er en del af projektet, ifølge BBC.

Men selv hvis der fremover udledes moderate mængder drivhusgas, og landene overholder klimaløfterne i Paris-aftalen, er det stadig ikke nok.

En stor andel af isbjørnepopulationerne vil stadig forsvinde, konkluderede forskerne.

Sultne isbjørne invaderer byer

Faktisk kan man allerede i dag se tegn på, at isbjørnenes søgen efter mad har ledt dem længere og længere væk.

I flere områder i Sibirien har isbjørne forvildet sig flere hundrede kilometer væk fra deres naturlige levesteder og ind i byerne.

Sidste år måtte byen Belushya Guba i Sibirien erklære undtagelsestilstand, fordi 52 isbjørne indenfor et år havde invaderet byen.

Belushya Guba måtte erklære undtagelsestilstand.
Isbjørne leder efter mad på en losseplads i Belushya Guba.