GO'

Hvad skal der ske med din Facebook-profil, når du dør? Det bør du overveje, siger forening

Når en person dør, kan pårørende omdanne den afdødes Facebook-profil til en mindeside.

I tiden efter et dødsfald er der i forvejen mange overvejelser, der skal gøres.

Men i dag er der tilføjet en ekstra dimension til døden, og den er digital. For hvad skal der ske med vores Facebook-profil, når vi dør?

Selvom det både kan virke makabert og uvant, opfordrer landsforeningen Liv og Død til, at vi bliver bedre til at tale om vores digitale arv og måske endda skriver beslutningen ned.

For jo mere, der er besluttet på forhånd, des nemmere bliver det for de pårørende, når de står alene tilbage.

- Vi skal alle sammen dø en dag – forhåbentlig varer det længe, men vi er nødt til at forholde os til det her på samme måde, som vi er til, om vi vil begraves eller kremeres, siger Liv og Døds direktør, Kirsten Søndergaard, i 'Go' aften LIVE'.

Og omfanget af de døde Facebook-brugere vokser. Ud af Facebooks to en halv milliard brugere dør 8000 dagligt, og et studie fra Oxford Universitet har vist, at der om 50 år kan være flere døde end levende Facebook-brugere.

Det perspektiv har fået Facebook til at indføre en form for digitalt testamente – en eftermælekontakt – som brugerne kan tilmelde sig, mens de er i live. På den måde bliver opgaven om at beslutte, hvad der skal ske med en profil, når ejeren er død, lettere.

Når du skal administrere Facebook for en afdød, er der flere muligheder for, hvad der kan ske med profilen:

1) Den, hvor Facebook-profilen bliver en mindeside

Den første model er at gøre profilen til et digitalt mindesmærke. På den måde kommer der til at stå “Til minde om” foran navnet, og pårørende kan dele historier, billeder og videoer til minde om afdøde på profilen – der til gengæld aldrig vil dukke op på fødselsdage eller som venneforslag.

Sådan ændrer du en aktiv Facebook-profil til en mindeside

  • Klik på pilen øverst til højre på Facebook og derefter på 'Indstillinger'.
  • I menuen til venstre finder du punktet 'Sikkerhed'. Klik på det.
  • Vælg 'Eftermælekontakt'.
  • Du kan nu tilføje en person, der kan vælge at gøre profilen til et mindesmærke.

En pårørende kan også anmode om, at en profil bliver gjort til en mindeside. Det gør man ved at udfylde linket her.

Kilde: Facebook

For 21-årige Victoria Flyvholm var mindesiden den rigtige løsning, da hendes far døde af et pludseligt hjertestop for fire år siden. Hun var ikke i tvivl om, at hun gerne ville beholde hans profil.

- Jeg føler på en måde, at det er hans ord og hans stemme, når jeg ser profilen og hans opslag, siger hun.

Victoria Flyvholm tjekker stadig profilen jævnligt, og hun får følelsen tilbage af den far, hun har mistet, når hun læser gennem hans opslag.

- Før i tiden kunne man bare se fotoalbums, men nu har jeg præcis hans ord og hans vendinger, siger hun.

- Nogle gange kan det føles, som om jeg ikke har haft en far, men det bliver bekræftet, når jeg besøger profilen.

2) Den, hvor profilen bliver slettet

Hvis man ikke ønsker, at en profil skal leve videre eller overhovedet eksistere, efter en person er død, kan man slette den.

Det valgte Trine Juul Axelsen at gøre, da hendes søster døde af en kræftsygdom.

- Hun var ikke en person, der ønskede en masse opmærksomhed, mens hun var i live, så det vurderede hendes søn, mine forældre og jeg, at hun heller ikke ville ønske i sin død, siger hun.

Men da hun og familien ville lukke søsterens profil, viste det sig at være sværere end først antaget. Blandt andet havde de ikke søsterens kode, og sletningsprocessen tog 14 dage.

Sådan sletter du en afdøds Facebook-profil

  • Klik på pilen øverst til højre på Facebook og derefter på 'Indstillinger'.
  • I menuen til venstre finder du punktet 'Sikkerhed'. Klik på det.
  • Vælg på 'Eftermælekontakt'.
  • Nederst er der nu et link med teksten 'Anmod om sletning af konto'. Tryk på det og bekræft derefter dit valg.

Hvis ikke du er sat på som eftermælekontakt eller har login til den afdødes profil, kan pårørende udfylde formularen her. Man skal uploade relevante papirer på den afdøde, før Facebook sletter profilen fuldstændig.

I menuen kan man også selv anmode på forhånd om, at ens konto slettes, når man går bort. 

Kilde: Facebook

- Det var frustrerende og ikke det, man havde brug for at bekymre sig om, for der var meget at tage stilling til i forvejen og en masse sorg, siger Trine Juul Axelsen.

Hvis man ikke vil havne i samme situation som Trine Juul Axelsen og hendes familie, er det en god idé at have koden til profilen klar. Så er sletningen nemmere.

3) Den, hvor intet forandres

Udover de to modeller, hvor profilen forandres eller forsvinder, er der en tredje løsning: En, hvor man intet gør. På den måde forbliver profilen 'levende'.

Liv og Død anbefaler dog ikke, at man vælger den løsning. Blandt andet fordi profilen så kan poppe op i tide og utide, for eksempel ved fødselsdage eller som venneanbefalinger.

- Nogle kan synes, at det er for besværligt at slette eller ændre den – eller også er de slet ikke klar over, at Facebook-profilen findes, før den pludselig dukker op. Det kan være ubehageligt for venner og pårørende, siger Kirsten Søndergaard.

Afstemning

Hvad ønsker du, der skal ske med din Facebook-profil, efter du dør?

Se hele indslaget om digital arv i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.