Coronavirus

Salget af masker stiger i Danmark, og de kan blive et krav, siger eksperter

Hvis smittespredningen stiger, giver det mening at bruge masker, vurderer to professorer.

Der bliver solgt flere mundbind i Danmark. Det er udmeldingen fra flere butikker.

Blandt andet hos Matas, Coop, Normal og hos Mundværn.dk har man oplevet en større efterspørgsel på mundbind. Også i virksomheden Nomeco, der leverer mundbind til apotekerne, bekræfter, at der er sket en stigning i salget af mundbind.

Man skal blandt andet bruge mundbind, når man skal ud at flyve, og lufthavnene påkræver mundbind.

Men selvom mundbind fortsat ikke er påbudt i Danmark, kan det snart blive en realitet.

Sådan lyder vurderingen nu fra professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital Thomas Benfield.

- Til efteråret, hvor vi forventer, at der igen kommer en større smittespredning, kan det give mening at indføre krav om mundbind for at bygge oven på de andre tiltag - hvis de ikke længere er tilstrækkelige, siger han til TV 2.

Ifølge overlægen kan krav om mundbind blandt andet blive indført i offentlige transportmidler eller for patienter, som bliver indlagt med luftvejsinfektioner.

- Lige nu har vi ret stor succes med at bruge forholdsregler som afstand og hygiejne, siger Thomas Benfield.

- Men der er kommet bedre evidens, når det handler om, at mundbind beskytter andre mod at blive smittet.

Færdes i fællesrum

Professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren er enig.

- Viden om gavnlige effekter af masker har udviklet sig de seneste måneder, og de fleste lande har ændret deres politik på grund af den vidensudvikling, siger han til TV 2.

Hvis antallet af smittetilfælde i Danmark stiger i en anden bølge, er der grundlag for at bruge mundbind.

- Masker giver mening at bruge, når man færdes indenfor i fællesrum sammen med andre mennesker i en befolkning, hvor der er en rimelig smittespredning, siger Jens Lundgren.

For selvom masken ikke beskytter én selv, er den effektiv, hvis man vil tage hensyn til omverdenen.

- Pointen med at bruge masken er at beskytte andre, hvis man selv er smittet - og ikke er klar over det. Derimod beskytter masken ikke mod, at man selv bliver smittet. Så brug af maske i disse situationer er altså et signal til andre om, at man gerne vil passe på dem, siger han.

I sidste uge viste tal fra Statens Serum Institut, at kontakttallet var fordoblet på få dage. Kontakttallet angiver, hvor mange personer én person smittet med coronavirus giver sygdommen videre til. 7. juli lå det på på 0,6, mens det 10. juli var steget til 1,2. Det er det højeste kontakttal siden 18. juni.

Over 13.000 danskere er bekræftet smittet med coronavirus. 611 danskere er døde med covid-19.

Fra 10 til 130 lande

I midten af marts anbefalede bare 10 lande brug af maske. Nu er det 130 lande, som råder sine indbyggere til at dække næse og mund for at undgå at smitte andre eller selv blive smittet, skriver norske NRK.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fastholdt indtil for nylig, at sunde mennesker ikke havde behov for at bære masker.

Men i begyndelsen af juni ændrede WHO kurs.

- Set i lyset af ny forskning anbefaler WHO, at regeringer bør opmuntre offentligheden til at bære mundbind på steder, hvor der er massespredning, og hvor social afstand er svært at overholde, meddelte organisationens generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Gennem hele coronakrisen har de danske sundhedsmyndigheder fastholdt, at der ikke er nogle studier, der entydigt peger på, at mundbind har en reel effekt mod spredningen af covid-19. Derfor er Danmark ét af de blot 19 lande, der stadig holder fast i sin politik om ikke at anbefale brugen af mundbind.

I midten af juli opdaterede Sundhedsstyrelsen dog sine anbefalinger. På styrelsens hjemmeside skriver den:

- Vurderingen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind. Der er dog nogle særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle anbefalinger, og hvor mundbind kan bruges i stedet.

De særlige situationer kan for eksempel være under transport til en coronatest, eller hvis du er pårørende til en person i risikogruppen, og du ikke kan holde afstand til denne person.