Coronavirus

Flere studier viser maskers effekt – men Danmark er stadig skeptisk

Omkring 130 lande anbefaler nu folk at bruge masker i kampen mod covid-19.

Mens en lang række lande verden over nu har anbefalet offentligheden at bære masker i de fleste sammenhænge, vil de danske sundhedsmyndigheder ikke gøre det samme.

Det er blandt andet frygten for, at maskerne giver en falsk tryghed, der gør, at Danmark holder fast i sin skepsis.

Men studier fra udlandet viser, at maskerne kan gøre en forskel – også i de tilfælde, hvor folk ikke ved, at de er syge med covid-19.

For coronavirus smitter gennem kontakt- og dråbesmitte, og masker har ifølge studierne en klar effekt på netop dråbesmitten.

Lavere risiko for smitte

I to særskilte eksperimenter mener forskere at have bevist, at masker har en meget konsekvent effekt på dråbesmitte.

Et hold forskere fra Hongkong nærstuderede i april 2020 maskens effekt i forbindelse med influenza eller lignende sygdomme.

Eksperimentets resultat viste, at maskerne reducerede mængden af dråbepartikler i folks åndedræt.

246 forsøgspersoner, der alle var smittet med enten influenza eller en lignende sygdom, deltog i eksperimentet, hvor 122 af dem bar masker, og de resterende 124 ikke gjorde.

Forskerne analyserede omfanget af dråbesmitte i forsøgspersonernes åndedræt ved at måle deres åndedræt i 30 minutter.

- Vores resultat tyder på, at kirurgiske masker effektivt kan reducere udledningen af influenzavirus i dråbepartikler, konkluderer forskerne.

Færre dråber under samtaler

I det andet studie fra maj 2020 konkluderer forskerne, at det antal luftbårne dråbepartikler, der opstår, når man taler, falder markant, hvis personen, som taler, bærer en stofmaske.

Forsøget foregik i to dele, hvor en person i et mørkt lokale først talte uden maske på, mens laserlys synliggjorde dråbepartiklerne fra vedkommendes mund.

I videoen kan man se en stor mængde dråbepartikler blive oplyst af det grønne laserlys.

Efterfølgende forsøger personen at gentage samme sætning, men denne gang taler de gennem et stykke stof. I sidste eksempel forbliver størstedelen af billedet mørkt af manglen på oplyste dråbepartikler.

Danmark frygter omvendt effekt

Selvom godt 130 lande nu anbefaler masker, så ser de danske myndigheder ingen årsag til at følge trop.

Og det er der en særlig grund til, forklarer sundhedsmyndighederne til TV 2.

- Hvis ikke man bruger mundbindet korrekt og følger de anbefalinger, der er for dem, kan man faktisk have større risiko for at blive smittet, når man bruger dem, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

Årsagen til denne frygt skal findes i, at man vurderer, at maskerne kan give en falsk tryghed. Myndighederne frygter, at tryghedsfornemmelsen vil betyde, at folk slækker på myndighedernes andre anbefalinger.

Det kræver også, at størstedelen af befolkningen bærer masker, hvis det skal virke bedre end de øvrige tiltag såsom fysisk afstand, har et studie konkluderet.

Men hvis eksempelvis 80 procent af befolkningen bar masker, ville det virke bedre end en stor nedlukning, mener forskerne bag.

Danske professorer kan godt se meningen i masker

Ifølge Thomas Benfield, professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital, kan det godt give mening at anbefale om masker i Danmark.

Men kun hvis vi ser en anden bølge til efteråret, og kun hvis de øvrige tiltag ikke er nok, påpeger han.

- Lige nu har vi ret stor succes med at bruge forholdsregler som afstand og hygiejne. Men der er kommet bedre evidens, når det handler om, at mundbind beskytter andre mod at blive smittet, siger Thomas Benfield.

Han bakkes op af en kollega fra Rigshospitalet, Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme.

- Masker giver mening at bruge, når man færdes indenfor i fællesrum sammen med andre mennesker i en befolkning, hvor der er en rimelig smittespredning, siger Jens Lundgren.

Han understreger, at pointen med at bruge masken er at beskytte andre, da den ikke kan beskytte en selv mod smitte.

Masker forhindrede muligvis store udbrud

To konkrete tilfælde er blevet studeret af forskere, hvor hypotesen begge gange lyder, at masker stoppede potentielle udbrud af covid-19.

I det ene tilfælde var en mand, der var syg med covid-19 og udviste symptomer, fløjet fra Kina til Toronto i Canada.

Manden var iført maske, og da han blev konstateret syg med covid-19, testede man flere af de øvrige passagerer, der havde siddet tæt på ham.

Ikke en eneste var blevet smittet.

I et andet tilfælde var to frisører fra Springfield i den amerikanske delstat Missouri syge med covid-19 og udviste symptomer, men fortsatte med at arbejde.

De bar dog begge masker, og selvom de var i tæt kontakt med 140 kunder – og at 300 kunder havde været gennem frisørsalonen – blev ingen smittet.

Ifølge forskere skyldes det, at frisørerne selv bar masker, men også, at de krævede, at alle kunder bar masker.