Coronavirus

Politi med appel til festende i Skagen – flere lokale har fået nok

Det er ikke første gang, at den populære uge i det nordjyske skaber overskrifter.

Uge 29 er i fuld gang i Skagen. Folk fra nær og fjern valfarter til den nordjyske by for at deltage i det, der i folkemunde også er kendt som 'Hellerup-ugen'.

Men efter lange nætter med høj musik har flere lokale fået nok.

Politiinspektør i Nordjyllands Politi Ole Kristensen fortæller til TV 2 Nord, at politiet har modtaget flere anmeldelser om støjgener i den nordligste by.

Derfor kommer han nu med en kraftig appel til de festende turister om at tage hensyn og lægge låg på udskejelserne i de sene nattetimer:

- Vi har al mulig forståelse for, at man måske ikke er klar til at gå i seng, når værtshusene lukker klokken 24. Men det er der altså nogle andre, der er, siger han.

På trods af coronapandemien er der lige så mange mennesker som tidligere i uge 29, siger vagchef ved Nordjyllands Politi.

Coronafrygt i festugen

Det er ikke første gang, at den populære uge i Skagen skaber overskrifter.

Billeder af tætstående mennesker uden for beværtninger og restauranter i den nordjyske by fik torsdag Allan Randrup til at udtrykke stor bekymring.

- Vi er ikke ude over pandemien, og virussen er stadig i samfundet. Det har jeg ret meget en fornemmelse af, at folk rundt om i landet har glemt, sagde virologen til TV 2.

Det kan da også være en udfordring at holde afstand i det tætpakkede område i Nordjylland. Det fortæller flere ferierende, som fredag tilbragte dagen i Skagen, til TV 2 Nord.

- Vi har faktisk gået og været lidt forargede over, at andre ikke holder afstand, og vi prøver selv at gøre det. Men det er ikke nemt, siger Michael Lindstrøm.

Lidt færre restriktioner er der hos den studerende Mathias Westergård, der især i de sene aftentimer oplever, at folk glemmer den fornuftige distance.

- Det kunne godt have været bedre, men jeg tager da mine forholdsregler. Men det er jo svært, når der kommer alkohol indenbords, siger han.

Politi: - Det har presset os en smule

Ifølge Turistdirektør ved Turisthus Nord René Zeeberg er omkring 50.000 mennesker samlet i Skagen i forbindelse med uge 29.

Og i takt med det store ryk ind af turister og lokale har Nordjyllands Politi da også sendt ekstra patruljevogne på vejene.

- Det har selvfølgelig presset os en lille smule, og vi har været meget til stede, siger Ole Kristensen til TV 2 Nord.

Han uddyber dog, at politiets generelle indtryk er, at folk er gode til at passe på hinanden og overholde reglerne i ferielandskabet.

Fest- og sommerglade mennesker valfarter til Skagen i forbindelse med uge 29.

Danske turister skaber røre

Skagen er ikke det eneste sted, der oplever udfordringer ved, at danskerne ferierer på egne breddegrader.

I Tisvildeleje i Nordsjælland vrimler det også med mennesker, fortæller TV 2s udsendte på stedet. Det til trods for at festivalen Musik i Lejet, der normalt afholdes i uge 29, er aflyst på grund af coronapandemien.

Og især i de lokale supermarkeder skaber de store menneskemængder udfordringer:

- Der var en ældre kvinde, der fortalte mig, at hun udelukkende handler om morgenen, fordi det ellers ikke er til at komme rundt, fortæller reporter for TV 2 Rikke Hemmingsen.

På samme måde har flere af de danske småøer oplevet en massiv tilstrømning, efter at det fra 1. juli blev muligt at rejse gratis dertil med færge som gående og cyklist.

På midtjyske Tunø har øboerne kaldt de mange ferieglade besøgende for ”et mareridt”. Samtidig har flere fastboende på Orø ud for Holbæk oplevet at stå tilbage, mens en fyldt færge sejlede turister til øen.

På fastlandet har landsbyen Rækker Mølle nord for Skjern oplevet udfordringer med festglade unge, mens sommerhusområder i blandt andet Odsherred og Marielyst i sidste uge var plaget af høj musik og festende danskere.

Samme udfordringer oplevede flere populære udendørsområder i og omkring København, hvilket i starten af juli fik Københavns Kommune til at indsætte støjvagter på flere steder.