Samfund

Cepos: 688.000 danskere får både feriepenge og skattefri check på 1000 kroner

Det møder kritik, at knap hver tredje på overførselsindkomst ifølge Cepos både vil få udbetalt feriepenge og en ekstra check på 1000 kroner.

I juni besluttede et politisk flertal at frigive tre ugers indefrosne feriepenge.

Og for ikke at forbigå danskere på overførselsindkomst, der ikke optjener feriepenge, vil ydelsesmodtagere få udbetalt et engangsbeløb på 1000 kroner skattefrit.

Tal fra den borgerlige tænketank Cepos viser, at omkring 688.000 danskere både vil få feriepenge og checken på 1000 kroner. Det skriver Jyllands-Posten.

- De her beregninger giver endnu en grund til at være skeptisk over for 1000 kroner-checken, siger Mads Lundby Hansen til TV 2.

Han er cheføkonom i Cepos, som står bag beregningerne, der baserer sig på de seneste registerdata.

- Der er næsten 700.000, som både får i pose og sæk, siger Mads Lundby Hansen til avisen.

688.000 personer svarer til, at cirka 30 procent af de 2,3 millioner danskere på overførselsindkomst får både feriepenge og en skattefri check. Der er for eksempel dobbeltbetaling til personer, der for nylig er blevet pensionister eller ledige, og til studerende, som har arbejdet ved siden af studiet og dermed optjent feriepenge.

Julecheck og påskecheck

Mads Lundby Hansen mener, at det kan komme til at danne præcedens, hvis man deler for mange penge ud til danskerne, når der er lavkonjunktur eller høj ledighed.

- Hvis der også er højere ledighed til jul, kan jeg nemt forestille mig, at nogen vil udbetale en julecheck. Hvis der også er en højere ledighed til foråret, vil der være politikere, der vil udbetale en påskecheck. Det vil blive dyrt for skatteyderne, siger Mads Lundby Hansen.

Det vil ifølge cheføkonomen også være dårligt for beskæftigelsen, da det reducerer gevinsten ved at tage et arbejde.

"Unødvendig" og "åndssvag"

Godt 130.000 af de 688.000 får over 10.000 kroner før skat i feriepenge samtidig med ekstrachecken, mens cirka 155.000 får under 1000 kroner i feriepenge.

De konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, mener, at tallene viser, at ekstrachecken "er unødvendig" og "åndssvag".

- Det har aldrig været logisk i vores verden, at så mange danskere får 1000 kroner, uden at de nødvendigvis har lidt særligt afsavn eller skade under coronatiden, siger hun til Jyllands-Posten.

Ifølge Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, afspejler tallene et fleksibelt arbejdsmarked.

- Det er uundgåeligt, at der vil være nogle, der både har optjent nogle feriepenge og derefter modtager denne 1000 kroner-udbetaling, siger han og tilføjer, at det ikke er hovedparten, der får begge dele.

Statens merudgift ved checken er ifølge aftaleteksten 1,8 milliarder kroner.