Coronavirus

Museum bad gæster udskyde deres besøg efter enorm popularitet

Sønderborg Slot er nu bedre forberedt på mange gæster, lyder det fra direktøren. Museum Sønderborg Slot

Sønderborg Slot har ligesom flere andre museer oplevet rekordmange gæster denne sommer.

"Kom og besøg os" er utvivlsomt den typiske opfordring fra museer og seværdigheder. Men tirsdag kom en modsat besked fra Sønderborg Slot.

Overvej at udskyde dit besøg en uge, appellerede slottet i en officiel udmelding på Facebook. En besked, som dog er blevet slettet igen torsdag eftermiddag.

De mange ferierende danskere og tyskere, som på grund af coronapandemien har valgt at blive i Danmark og nærområdet i sommerferien, er nemlig strømmet til museet de seneste uger.

Og selvom det først og fremmest er en glædelig udvikling, så har det resulteret i lange køer og ventetider ved indgangen til museet, fordi museet ville sikre "en god oplevelse samt trygge rammer med god plads", lød det.

Allerede klar til flere gæster

Mandag besøgte over 1000 gæster det 800 år gamle slot på Als, og det beskrives som en "ekstraordinær tilstrømning" af direktør for Museum Sønderjylland, Henrik Harnow.

Han understreger dog, at beskeden på Facebook ikke var ment som en afvisning af gæsterne.

- Vi vil meget gerne have gæster, og vi har masser af plads. Det er nok nærmere en anbefaling om at komme lidt uden for de mest pressede timer på dagen, så folk får den bedste oplevelse. Det er surt at stå og trille tommelfingre i en kø, siger Henrik Harnow til TV 2.

Køen foran Sønderborg Slot. Slottet oplevede en fordobling af besøgende allerede i januar og februar efter flere nye tiltag - den samme udvikling ser ud til at holde efter Danmark er åbnet op igen, lyder det fra direktøren.

Det har nu fået museet til at hyre mere personale til at guide de mange gæster - og sørge for, at de er spredt og overholder coronarestriktioner omkring afstand.

- Vi vil ikke have flere, end vi synes er forsvarligt, ind. Men nu er vi bedre klædt på, end vi var mandag, siger Henrik Harnow.

Sønderborg Slot er en del af Museum Sønderjylland, som består af flere andre museer i grænselandet.

Seværdigheder oversvømmet af feriegæster

Sønderborg Slot er langt fra den eneste seværdighed i Danmark, som har oplevet, at museer er en særlig populær feriebeskæftigelse i år.

Museerne har kunnet tilbyde 50 procent rabat i entreprisen som en del af den økonomiske sommerpakke, som Folketinget vedtog omkring danske kulturtilbud.

Også Egeskov Slot på Fyn har set en fordobling af besøgstallet sammenlignet med sidste år og oplevede også lange køer fra morgenstunden tirsdag.

- Vores kø gik helt ned til parkeringspladsen, sagde direktør Henrik Neelmeyer til TV 2.

Egeskov Slot ligger på Midtfyn.

På Koldinghus i det sydjyske har de ligeledes måttet hyre ti ekstra medarbejdere ind i sommerferieperioden.

- Normalt har vi 700 til 800 daglige besøgende på en god regnvejrsdag i højsæsonen. Nu er vi på mellem 1200 og 1500, fortæller Nanna Ebert, konstitueret direktør for museet.

Spørger man Henrik Harnow fra Sønderjylland Slot, er det langt fra kun rabatten, der har lokket de mange gæster til.

- Jeg tror, at folk har opsparet et behov for at komme ud og opleve noget, siger han.

Rabatten på danske museer gælder til og med 9. august.