Samfund

Livreddere advarer mod populære paddleboards

Denne sommer er livredderne rykket ud til omkring 100 situationer med paddleboards, og tre af dem har været livstruende.

TrygFonden Kystlivredning advarer nu mod de populære oppustelige paddleboards, der lokker danskerne ud på havet.

Livredderne oplever markant flere mennesker med oppustelige boards, og flere gange har de oplevet farlige situationer.

Denne sommer er livredderne rykket ud til omkring 100 situationer med paddleboards, og tre af dem har været livstruende.

Derfor advarer de nu danskerne om, at man skal være særlig opmærksom på vindforholdene, når man benytter de oppustelige boards.

Bliv i land, hvis det er fralandsvind

Det er især i situationer med fralandsvind, hvor paddleboards kan udgøre en fare, fortæller Anders Myrhøj, som er Kystlivredningschef hos TrygFonden Kystlivredning.

- Når man kommer ud på åbent vand, bliver man ikke længere beskyttet af den læ, der er fra klitterne. Og så driver man hurtigt udad, når vinden får fat i én - specielt når man står op, fungerer man som et sejl, der trækker ud, siger han.

Anders Myrhøj advarer om, at der er en del udfordringer, som nybegyndere på et paddleboard skal være opmærksomme på, når de stævner ud.

- For det første er der en udfordring med at holde balancen på brættet og med at finde ud af, hvordan man skal bruge sin paddel og koordinere sine bevægelser, siger han og tilføjer:

- For det andet er vind og vejr ikke nødvendigvis det, man som nybegynder er mest opmærksom på. Og hvis man bliver fanget af en vind, så går det altså hurtigt med at komme ud, for de her oppustelige boards er meget vindfølsomme.

Gode råd til nybegyndere

Anders Myrhøj kommer med en række gode råd, man skal huske, når man er ny på paddleboardet:

  • Tjek vejrforholdene, inden du padler ud. Hvis der er fralandsvind, så lad paddleboardet blive i land.
  • Hav styr på din egen sikkerhed. Husk redningsvest og sikkerhedslinen om dit ben, så boardet ikke pludselig smutter fra dig.
  • Hav styr på andres sikkerhed. Hvis du har nogen med på boardet, så skal de også have redningsvest på, og de skal kunne svømme.
  • Hav en telefon med, så du kan ringe efter hjælp, hvis du kommer i problemer.