Samfund

Fik raseret sin lejlighed under Airbnb-udlejning: - Jeg mister tilliden til vores retssystem

Lejeren af Pia Lena Hamborg-Thomsens lejlighed er ikke blevet sigtet af politiet for hærværk. En beslutning, der vækker frustration hos udlejeren.

Få minutter efter at gæsten havde smækket døren bag sig til Pia Lena Hamborg-Thomsen og hendes mands ferielejlighed, ringede telefonen. Det var rengøringshjælpen.

Hun havde dårligt nyt til parret.

Rundt om på gulvet i lejligheden, der ligger i Nimtofte Golf Resort på Djursland, lå der sprutflasker, tomme Red Bull-dåser, spillekort og cigaretpakker, og der var sprøjtet mørk væske op ad de hvide vægge.

Der var også sparket hul i døren på SMEG-køleskabet, bordplader var blevet ødelagt, og soveværelset var en ubehagelig historie for sig.

- Få uger før udlejningen havde vi opgraderet lejligheden med nye møbler. Vi havde blandt andet købt nyt sengetøj. Puderne var smurt ind i, hvad der for mig ligner blod og sekret, fortæller Pia Lena Hamborg-Thomsen, der til dagligt bor i Spanien.

Rengøringshjælpen havde flere dårlige nyheder.

Døre sparket ind

Rundt om i lejligheden var døre sparket ind, dørkarme ødelagt, og på de tre år gamle egetræsgulve var der brændemærker efter cigaretskodder. Borde var væltet. Nye kopper og glas var smadret.

- Lejligheden var fuldstændig raseret, lyder det fra Pia Lena Hamborg-Thomsen, der har svært ved at holde følelserne tilbage, mens hun beskriver ødelæggelserne. Det til trods for, at det hele skete i midten af juni fra lørdag 13. juni til mandag 15. juni.

Ifølge Pia Lena Hamborg-Thomsen er der sket skader i lejligheden for langt over 100.000 kroner.

Naboer har senere fortalt parret, at der blev holdt fest i lejligheden i løbet af den tid, som lejeren var der.

Politiet kom hurtigt til stedet og tog billeder af den smadrede lejlighed.

- De sagde, at de overtog sagen derfra, og at der ikke var mere, vi kunne gøre, fortæller Pia Lena Hamborg-Thomsen, der delte de oplysninger, som de havde om lejeren, med politiet.

- Fuldstændig absurd

Men efter at have undersøgt tingene, valgte Østjyllands Politi at frafalde sagen. Lejeren blev ikke sigtet for hærværk.

En beslutning, der vækker forundring og harme hos Pia Lena Hamborg-Thomsen.

- Jeg synes, det er fuldstændig absurd. Jeg mister tilliden til vores retssystem. Vi har givet lejeren en kode, der kun virkede fra lørdag aften til mandag morgen. Vi kan se, at den har været brugt om aftenen og om morgen. Og rengøringshjælpen kommer umiddelbart efter, at han har forladt lejligheden.

Vanskeligt at bevise

Hos Østjyllands Politi, der har stået for sagen, siger chefadvokatur Morten Holm til TV 2, at sager som Pia Lena Hamborg-Thomsens ofte falder på, at det er meget vanskeligt at bevise, at det er lejeren, der har begået hærværket.

- Vi skal føre bevis for, at det er den pågældende lejer, der har foretaget hærværket. Det er ikke et bevis, at det er dig, der står på lejekontrakten. Vi skal føre et bevis, der hæver sig over en hver rimelig tvivl, lyder det fra advokaten, der understreger, at han udtaler sig på et generelt plan.

Morten Holm understreger dog samtidig, at det sagtens kan være, at lejeren i en sag som denne kan have været med til at udføre hærværket – men det er bare svært at bevise det.

- I en situation, hvor der er flere personer til stede i en lejlighed, der er blevet raseret, kan det være særdeles vanskeligt at bevise, hvem der har gjort hvad, siger han.

Afventer Airbnb-afgørelse

Morten Holm peger på, at selvom der måske ikke kommer et retsligt efterspil af sagen, kan der godt komme en sag om erstatning. Den hører dog ikke inde under politiets område, oplyser han.

Den vej er Pia Lena Hamborg-Thomsen også gået.

Airbnb har en såkaldt værtsgaranti, der skal dække skader, som er sket under en udlejning af ens ejendom, og den håber hun nu vil dække ødelæggelserne.

- Vi kontaktede dem samme dag, som vi blev klar over skaderne og har også sendt al dokumentation til dem. De har også været og besigtige skaderne. Nu afventer vi så deres afgørelse, siger Pia Lena Hamborg-Thomsen.

Forbrugerrådet Tænk: - Vær på vagt

Hos Forbrugerrådet Tænk opfordrer vicedirektør Vagn Jelsøe folk til at tænke sig godt om, inden de udlejer deres ejendom.

- Man skal være på vagt over for, hvem man har med at gøre, og hvem man lukker ind i sit hjem, siger han til TV 2.

Samtidig påpeger han, at Airbnbs værtsgaranti, der skal være en forsikring for udlejer, er fuld af smuthuller for det amerikanske firma.

- Den er fuld af undtagelser, som gør det svært for et almindeligt menneske at gennemskue, hvad den dækker. Man må også gøre sig det klart som udlejer, at man løber nogle risici ved at udleje på denne måde. Det gode råd, som vi giver til folk, hvis man lejer mere systematisk ud, er, at man skal snakke med ens forsikringsselskab om, hvordan man er dækket, lyder det fra Vagn Jelsøe.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Airbnb i forhold til deres værtsgaranti, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.