Samfund

Rådmand fra Aarhus vil droppe fogedforbud mod TV 2

Det er endnu ikke besluttet, om de omdiskuterede optagelser bliver vist for offentligheden.

30. juni besluttede Vestre Landsret, at TV 2 ikke kunne vise skjulte optagelser fra et plejehjem i Aarhus, der viste kritisable forhold for en ældre demensramt kvinde.

Sagen blev rejst af Aarhus Kommune, da kommunen ikke mente, at kvinden havde givet tilladelse til optagelser. Men nu vælger rådmand for social- og sundhedsområdet, Jette Skive (DF), helt at droppe fogedforbuddet.

Det oplyser hun i en pressemeddelelse.

Rådmanden skriver videre, at hun gerne ser, at reglerne bliver lavet om, så der "ikke er uklarhed om, hvad man må og ikke må".

Hun vil på et "ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt" indstille byrådet til, at de ikke går videre med at få gjort fogedforbuddet permanent.

TV 2: - På tide, at de tager deres ansvar seriøst

Hos TV 2 glæder nyhedsdirektør Mikkel Hertz sig over, at offentligheden måske kan komme til at se den samlede dokumentar.

- Såfremt det kommer til at ske, kan jeg jo kun glæde mig på vegne af TV 2 og TV 2s dokumentargruppe, der har gjort et fremragende stykke arbejde. Men også på vegne af de mange, der er ude af stand til at give et selvstændigt samtykke.

Mikkel Hertz siger, at det undrer ham, at sagen både skulle i byretten og landsretten, før Aarhus Kommune "kom til fornuft":

- Det har hele tiden forekommet mig besynderligt, at kommunen blæser på, hvad samtlige pårørende til de demensramte ønsker. Og de har betalt en advokat i dyre domme for at køre sådan en sag i retten. Det er på tide, at de tager deres ansvar seriøst.

Og kommer danskerne til at se dokumentaren?

- Det har hele tiden været vores mål at vise den samlede dokumentar. Det er det fortsat. Det har vi villet gå i højesteret for. Forhåbentligt bliver det ikke nødvendigt, siger Mikkel Hertz.

Hos TV 2 glæder nyhedsdirektør Mikkel Hertz sig over, at offentligheden måske kan komme til at se den samlede dokumentar.

Og der er god sandsynlighed for, at dokumentaren kan vises, siger Vibeke Borberg, der er advokat og ekspert i mediejura:

- Hvis Aarhus Kommune går ud og siger, at de ikke ønsker at forfølge det forbud, de selv har ønsket at få nedlagt, er det jo reelt ophævet. Så er det en formalitet at få det formelt på plads, siger Vibeke Borberg.

Ifølge Vibeke Borberg kan Aarhus godt bede om at få det ophævet, fordi det er kommunen, der oprindeligt har bedt om det.

Familie ville have vist billeder

Historien kom frem, efter at TV 2 blev kontaktet af pårørende til den demensramte beboer Else fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Familien havde i tre år råbt op om kritisable forhold på plejehjemmet.

For at dokumentere de kritisable forhold, som familien oplevede på plejehjemmet, foretog TV 2 efter aftale med familien skjulte optagelser i Elses lejlighed på Kongsgården.

Men 30. juni stadfæstede Vestre Landsret et fogedforbud, der betød, at TV 2 ikke måtte vise optagelserne, der dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.

Siden valgte Ekstra Bladet at vise billederne, som de var kommet i besiddelse af. En offentliggørelse, der ifølge TV 2 var et brud på ophavsretten. De to parter indgik et forlig, der betød, at Ekstra Bladet fortsat kan vise klippene. Til gengæld skulle alt andet materiale, de måtte have modtaget, slettes.

Fire medarbejdere, herunder nyhedsdirektør Mikkel Hertz og TV 2s administrerende direktør Anne Engdal Stig Christensen, blev sigtet for at lave optagelserne.

Men også den anmeldelse er trukket tilbage, oplyser Jette Skive.

Mette Frederiksen reagerede

Selvom dokumentaren ikke er blevet sendt, har sagen allerede taget fart i Aarhus. Kommunen har således erkendt, at der er sket svigt og forsømmelser, og at der på Kongsgården har været uacceptabel sprogbrug og tone.

Også landets statsminister, Mette Frederiksen (S), valgte at reagere på optagelserne, som hun kaldte "hjerteskærende historier om mangel på værdighed".

- Og så er der det med tonen og ordentligheden. Jeg tror, at vi har brug for mere ledelse, mindre bureaukrati og tid til, at den ældre kan leve et liv med valgfrihed, værdighed, omsorg og respekt, skrev hun.

Optagelserne har fået flere politikere til at kræve handling, og at plejehjemsområdet bliver sat under lup. Flere har kaldt sagen "hjerteskærende", "rystende", "meget alvorligt" og "fuldstændig uacceptabelt".