Forskere taler nu om et 'post covid-19-syndrom' - og vil have det anerkendt som sygdom

De symptomer, som mange har udviklet efter smitte med coronavirus, er ikke ukendte for eksperterne.

Ekstrem tr√¶thed. Hovedpine. Ondt i kroppen. √Önden√łd. Koncentrationsbesv√¶r.

Det er blot nogle af de symptomer, som danskere, der har været smittet med coronavirus, fortsat oplever i uger og måneder efter, de er blevet erklæret raske. Det gælder både patienter, der har været indlagt med alvorlig og mild sygdom.

Dertil kommer en gruppe, som mener, at de i starten af epidemien har været smittet med coronavirus, men som ikke kunne blive testet på grund af den manglende testkapacitet i Danmark.

Det samme billede af senf√łlger efter covid-19 tegner sig i mange dele af verden, hvor symptomerne blandt andet bliver kaldt 'post covid-19-syndrom' og 'post viral fatique' (post virus-tr√¶thed).

Derfor vil forskere if√łlge BBC unders√łge, om symptomerne skal klassificeres som en selvst√¶ndig sygdom.

Post covid har unikke egenskaber

Årsagen er, at det vil hjælpe med blandt andet diagnosticering og behandling af patienter, der fortsætter med at opleve sundhedsproblemer efter smitte med coronavirus.

En klassificering som en selvst√¶ndig sygdom betyder ogs√•, at der vil kunne f√łres statistik p√• sygdommens hyppighed.

If√łlge Frances Williams, der er professor i genomisk epidemiologi ved King‚Äôs College i London, ser det ud til, at 'post covid-19-syndrom' har unikke egenskaber.

- Det er afg√łrende, at vi unders√łger, om der er tale om en separat sygdom med sin egne rettigheder. Vi har ikke data, der definitivt underst√łtter det, men det ser s√•dan ud, siger hun til BBC.

Det er ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) under verdenssundhedsorganisationen, WHO, der klassificerer sygdomme.

Således var det WHO, der i november 2019 klassificerede blandt andet kroniske smerter som en selvstændig sygdom.

Rent praktisk betyder det, at sygdommen får en kode i landes sundhedssystemer, som kan bruges til statistik, forskning, sundhedsplanlægning og forebyggelse, oplyser Sundhedsdatastyrelsen på sin hjemmeside.

Eksperterne kender symptomerne fra andre virusser

Til det britiske medie BBC oplyser Michael Head, der er epidemilog ved Southampton Universitet, at det endnu er uklart, om virus har en indirekte effekt på kroppens nervesystem, eller om den kan passere hjerne-blod barrieren og direkte påvirke hjernen.

- Det står dog helt klart, at virussen påvirker mange dele af kroppen udover lungerne, siger han.

Men fænomenet er langt fra nyt.

If√łlge The Guardian har der efter flere udbrud af smitsomme sygdomme v√¶ret personer, der efter overst√•et sygdom led af blandt andet ekstrem tr√¶thed kaldt 'kronisk tr√¶thedssyndrom'.

Det g√¶lder blandt andet mononukleose, der er for√•rsaget af Epstein-Barr virus, og Q-feber ‚Äď en bakterieinfektion, der kan overf√łres fra dyr til mennesker.

Også efter udbruddet med sars i 2003 viste et studie, at helt op mod en tredjedel af de smittede havde problemer med at dyrke motion i flere måneder, på trods af at de havde normal lungefunktion.

Kendetegnende for kronisk tr√¶thedssyndrom er udtalt tr√¶thed og udmattelse, som ikke forsvinder ved s√łvn eller hvile, og som h√¶mmer hverdagen.

Grethe Andersen, professor på Institut for Klinisk Medicin på neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, forklarer til TV 2, at hun også kan genkende mange af de symptomer, der bliver beskrevet.

Hun har set dem hos patienter, der har v√¶ret ramt af eksempelvis blodpropper og hjernebl√łdninger ‚Äď eller personer, der har f√•et et mildt slag i hovedet.

- Der er andre neurologiske sygdomme, som forårsager samme slags symptomer. 40 procent får det blandt andet efter en blodprop i hjernen. Men de har ikke haft covid-19, siger hun.

Virus kan give hjernebetændelse og ændre dens signaler til kroppen

If√łlge professoren ved l√¶gevidenskaben allerede, at coronavirus kan passere hjerne-blod-barrieren og tr√¶nge ind i hjernen hos de smittede - for det kan alle vira, forklarer Grethe Andersen.

- Virus kan give hjernebetændelse og en reaktion i hjernen, som man også så i 1920 efter den spanske influenza. Det påvirker hjernens måde at sende signaler rundt i kroppen på, siger hun til TV 2.

Betændelsestilstanden, der kan opstå efter en virusinfektion, går under betegnelsen ADEM, der er en forkortelse for 'akut dissemineret encephalomyelit'. Symptomerne er blandt andet hovedpine, slaphed, nakkestivhed, forvirring, omtågethed, balanceproblemer, lammelser, kramper, feber og synstab.

En gruppe forskere advarede onsdag p√• baggrund af et studie om en potentiel b√łlge af hjerneskader relateret til coronavirussen. Studiet viste nemlig, at covid-19 kan f√łre til sv√¶re neurologiske komplikationer som inflammation, psykose og febervildelse.

Grethe Andersen understreger over for TV 2, at ADEM er noget helt andet end post tr√¶thedssyndrom ‚Äď og at hjernebet√¶ndelse og dermed ADEM i forbindelse med en virusinfektion er meget sj√¶lden.

Hun oplyser samtidig, at l√¶gevidenskaben lige nu diskuterer, om SARS CoV2 ‚Äď der er det officielle navn for covid-19 - kan g√łre det i mere eller mindre grad end andre virusser.

- Menneskets hjerne er kompleks. Vi ved derfor ikke, hvorfor nogle personer reagerer med post virus tr√¶thedssyndrom, mens andre efter samme sygdom ikke g√łr. Der er meget, vi ikke ved om hjernen - ikke engang hvordan tanken opst√•r, siger Grethe Andersen.

Smitteapp skal hjælpe

Indtil syndromet eventuelt bliver anerkendt som en selvstændig sygdom, er det ikke muligt for smittede at få erstatning gennem for eksempel egen ulykkesforsikring.

Det er dog ikke tilfældet, når der er tale om personer, der er blevet smittet i kraft af deres arbejde.

S√•ledes havde Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) tirsdag modtaget 705 anmeldelser om arbejdsskader relateret til covid-19 ‚Äď det drejer sig b√•de om selve sygdommen, men ogs√• om sager om allergi p√• grund af brug af v√¶rnemidler.

AES har afgjort 40 af sagerne ‚Äď 22 er anerkendt og 18 er afvist. Alle de sager, der handler om, at en person har f√•et sygdommen efter uds√¶ttelse af smitte p√• sit arbejde, er blevet anerkendt som arbejdsskader, oplyste AES i en pressemeddelelse.

Det betyder, at de disse personer også kan få en eventuel sag om erstatning behandlet i AES.

Over de kommende 18 m√•neder vil forskere p√• King‚Äôs College i London if√łlge BBC bruge data fra den britiske smitteapp for at unders√łge, om immunsystemet kan forudsige, hvem der udvikler kronisk post-virus tr√¶thed efter covid-19.