Samfund

Personalet på plejehjem fra TV 2-dokumentar udsat for chikane i årevis

Belastet arbejdsmiljø har blandt andet ført til en voldsom stigning i sygefraværet på plejehjemmet Kongsgården.

Plejepersonalet på flere plejehjem i Aarhus har den seneste tid modtaget trusler og krænkelser og er generelt udsat for et pres af en sådan karakter, at sygefraværet er vokset eksplosivt.

Det skriver mediet A4 Arbejdsmiljø, der fået adgang til mails og andre dokumenter, der beskriver plejepersonalets belastede arbejdsmiljø.

Truslerne kommer fra pårørende, der er frustrerede over den behandling, de ældre på plejehjemmene Kongsgården, Skæring Plejehjem og DemensCentrum Aarhus har fået af personalet.

De har blandt andet fundet sted, efter at Ekstra Bladet mandag aften offentliggjorde ellers forbudte skjulte optagelser fra en TV 2-dokumentar, der viser plejesvigt på netop Kongsgården.

Verbale overfald og spytklatter

Frustrationerne har blandt andet ført til trusler i form af mails og verbale overfald, og ifølge formanden for plejepersonalets fagforening, FOA, Mona Striib, har en enkelt sågar oplevet at blive spyttet på på en parkeringsplads udenfor et plejehjem.

- Der er sket politianmeldelse i grelle tilfælde, og vi har i kommunen udviklet et elektronisk registreringssystem, som gør, at vi kan få et samlet overblik over, hvad medarbejderne udsættes for og i hvilke situationer det sker, så vi kan forebygge bedre, siger arbejdsmiljøkonsulent i Aarhus Kommune Thomas Prahl til A4 Arbejdsmiljø.

I burde hænges offentligt ud med foto og det hele

Pårørende i mail til forstanderen på Kongsgården

På Skæring Plejehjem har personalet valgt at risikovurdere syv nuværende og tidligere pårørende, der "i særlig grad udfordrer personalets psykiske arbejdsmiljø, herunder belaster i en grad, at trusler/krænkelser bliver indberettet". Det står der i et dokument fra kommunens sundhed- og omsorgsudvalg.

Truende mail til forstander

Chikanen af plejepersonalet skete på Kongsgården så sent som 7. juli - dagen efter, at Ekstra Bladet offentliggjorde skjulte optagelser fra en TV 2-dokumentar, der viser, hvordan den 90-årige demenstramte kvinde Else blev udsat for plejesvigt på netop det aarhusianske plejehjem. Optagelser, som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV 2 at vise.

Her skrev en pårørende til en beboer til Kongsgårdens forstander, at hun burde hænges ud offentligt med foto. I mailen, som A4 Arbejdsmiljø er i besiddelse af, står der:

- I burde hænges offentligt ud med foto og det hele, så hele Danmark kan se de personer, som behandler ældre som torturofre. Føj, må karma ramme jer alle, som har set gennem fingre med det her.

En opgørelse over sygefraværet på Kongsgården, som A4 Arbejdsliv har foretaget, viser, at det er væsentligt højere end det gennemsnitlige sygefravær for de offentlige plejehjem i Aarhus.

Sygefraværet toppede i marts 2020, hvor medarbejderne blev bekendt med skjulte optagelser hos demente Else på 90 år.

Rådmand har også modtaget trusler

På rådhuset i Aarhus kalder den øverste ansvarlige for ældreområdet, rådmand Jette Skive (DF), problemerne for en "naturlig" konsekvens.

- Da jeg blev bekendt med optagelserne, handlede jeg. Der blev folk afskediget, 13 var til tjenstlig samtale, lederen blev gået, og når man ser sådan noget, er man selvfølgelig fuldstændig i chok, siger hun til TV 2.

Jette Skive tilføjer, at hun efter Ekstra Bladets offentliggørelse af de skjulte optagelser, selv har modtaget mails fra vrede pårørende:

- Jeg har fået en del henvendelser med meget grimme ord i, og det er mit lod som politiker. Det skal jeg håndtere, og det gør jeg, men personalet, der ikke har haft spor med dette at gøre, skal vi tage hånd om, og det gør vi, siger hun.

FOA: Stop klapjagten

Hos FOA tager formand Mona Striib afstand fra behandlingen af hendes medlemmer.

Hun medgiver, at der er sket svigt på plejehjemmene i Aarhus, men fastslår, at det ikke må føre til en "klapjagt" på det øvrige personale.