Samfund

TV 2 og Ekstra Bladet indgår forlig om forbudte plejehjemsoptagelser

Parterne har aftalt, at Ekstra Bladet kan fortsat bruge offentliggjorte klip fra TV 2-dokumentar, men ikke bringe nye.

Ekstra Bladet kan fortsat vise de klip fra en forbudt TV 2-dokumentar, som de allerede har offentliggjort.

Til gengæld skal de slette alt andet materiale, de måtte have modtaget, og altså ikke bringe nye klip.

Det er essensen af et forlig, som avisen onsdag formiddag har indgået med TV 2.

Brud på ophavsretten

Ekstra Bladet valgte mandag aften at trodse et forbud og offentliggøre skjulte optagelser fra en TV 2-dokumenter, der viser plejesvigt over for den 90-årige demens-ramte kvinde Else fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Optagelser, som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV 2 at vise.

Ifølge TV 2 var det et brud på ophavsretten, og tv-stationen havde derfor oprindelig krævet, at Ekstra Bladet blev pålagt at fjerne samtlige optagelser fra TV 2-dokumentaren fra ekstrabladet.dk - og ikke fremover publicere materiale fra dokumentaren.

TV 2 vil videre til Højesteret

TV 2 har selv forhåbningen om at få fjernet forbuddet i Højesteret, og ifølge nyhedsdirektør Mikkel Hertz var man bange for, at Ekstra Bladets offentliggørelse ville svække tv-stationens muligheder for at få lov at føre sagen videre til den højeste retsinstans.

Med forliget har man dog fået rettet op på det, mener han:

- Vi har stadig ambitionen om at vise den samlede dokumentar. Vi ønsker, at hele historien bliver fortalt og ikke en skamklippet version, som Ekstra Bladet muntrer sig med lige nu. Derfor forsøger vi at få lov til at gå til Højesteret, og det har vi sikret, at der fortsat er mulighed for med den aftale, der er kommet, siger Mikkel Hertz.

Han tilføjer, at det ville være "et slag i luften", hvis man havde stået på, at også de allerede bragte klip skulle fjernes fra Ekstra Bladets hjemmeside, da de siden er delt flere steder.

Ekstra Bladet kan fortsat vise de klip fra en forbudt TV 2-dokumentar, som de allerede har offentliggjort. Til gengæld skal de slette alt andet materiale, de måtte have modtaget, og altså ikke bringe nye klip.

Tilfredshed på Ekstra Bladet

På Ekstra Bladet var chefredaktør Poul Madsen på forhånd uforstående over for, at TV 2 ville have fjernet de kontroversielle optagelser af plejesvigtet.

Derfor er han også tilfreds med det forlig, man har indgået.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg godt ved, at vi har brudt TV 2s ophavsret, siger han.

- Men det er sket i en større sags tjeneste, og det er det, fordi de klip, vi har vist af plejehjemmet og Else, skal stå som skræk og advarsel for, hvordan man ikke skal behandle ældre mennesker i dette land. Det er TV 2 også enige med os i, i og med at de trækker sagen, så jeg synes, det er et supergodt udgangspunkt.

Dokumentar har allerede fået konsekvenser

Selvom TV 2-dokumentaren om svigt på plejehjem i Aarhus ikke er blevet vist i sin fulde længde, men altså kun i klip på ekstrabladet.dk, har optagelserne alligevel allerede fået flere konsekvenser.

På Kongsgården, hvor føromtalte Else bor, er forstanderen blevet fjernet. Der er blevet holdt 13 tjenstlige samtaler. Områdechefen i ældreforvaltningen i Aarhus har fået frataget ansvaret for Kongsgården, og så har Aarhus Kommune hyret et konsulentbureau til at kulegrave hele sagen.

Landsretten har nedlagt forbud mod, at TV 2 viser de skjulte optagelser, fordi retten mener, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for den demensramte beboer Else, at en offentliggørelse ligeledes vil være ulovlig.

Optagelserne er lavet efter aftale med Elses familie, som selv henvendte sig til TV 2 om sagen.