Samfund

SAS har mistet 86 procent af sine passagerer

SAS fly holder stille I Københavns Lufthavn, tirsdag den 30. juni 2020. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I alt fløj 427.000 passagerer med SAS i juni. Sidste år cirka tre millioner passagerer med flyselskabet i samme måned.

SAS mere end fordoblede antallet af passagerer i juni sammenlignet med niveauet for maj.

I alt fløj 427.000 passagerer med flyselskabet i juni, viser tal fra selskabet tirsdag.

Der er dog stadig lang vej op til niveauet inden udbruddet af coronavirus.

Selv om der er fremgang, er tallet fortsat 86 procent lavere end juni sidste år. Her fløj næsten tre millioner passagerer med SAS.

- Vi er tilfredse med at byde flere passagerer velkommen om bord, som vi langsomt begynder at genopbygge vores netværk og øge forbindelse til, fra og i Skandinavien, siger SAS' topchef, Rickard Gustafson, i en kommentar.

Milliardkrise i SAS

Fra marts til juni frarådede Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser ud af Danmark.

I starten af juni genåbnede SAS sine ruter til blandt andet Bergen, Amsterdam og Stavanger fra København. Siden fulgte ruter til blandt andet Bruxelles, Milano og Athen..

27. juni ændrede Udenrigsministeriet så sine rejsevejledninger igen, så de ikke længere frarådede rejser til en land række lande i EU. Det fik samtidig SAS til at åbne yderligere op for flere ruter.

Krisen har dog allerede ramt luftfartsselskabet hårdt. I slutningen af juni blev der således fyret knap 1600 SAS-medarbejdere i Danmark, men dagen efter kunne SAS' ledelse præsentere en ny aftale med firmaets tre største aktionærer; den danske og svenske stat samt Wallenberg-familien.

Aftalen sikrer SAS et milliardbeløb, der ifølge kommentatorer vil kunne bære luftfartsselskabet gennem coronakrisen. Men til gengæld er SAS blevet pålagt at spare et milliardbeløb og afgive en større ejerandel til de tre storaktionærer.