Samfund

Brand på Lindholm under kontrol - efterforskere på vej til øen

Ingen personer er ifølge politiet kommet til skade i forbindelse med branden.

Branden på den tidligere forskningsø, Lindholm, i Stege Bugt er nu så meget under kontrol, at politiet har fået lov at sende to brandefterforskere til øen.

Det oplyser vagtcentralen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV 2.

Efterforskerne skal undersøge, hvad der kan have forårsaget branden.

Risiko for smittespredning

De får dog ikke adgang til hele øen, da i nogle af bygningerne på Lindholm er asbestfare og i en enkelt også er risiko for smittespredning.

Lindholm er hjemsted for DTU Lindholm, og der er i 80 år blevet forsket i dyresygdomme på øen - blandt andet mund- og klovsyge, rabies og afrikansk svinepest. Forsøgene blev afsluttet i 2018, men der er endnu ikke ryddet fuldstændig op.

Branden på Lindholm blev anmeldt klokken 02.45, hvorefter både brandvæsen og beredskabet blev sendt til øen sammen med en virolog, der skulle vurdere risikoen for sygdomsudslip i forbindelse med branden.

Ingen tilskadekomne

Der er tre faste indbyggere på Lindholm, som fungerer som bådførere og vægtere. Ifølge politiet er ingen kommet noget til, og den røgsøjle, der har stået op fra branden, skulle ikke være farlig, oplyser Lars Denholt.

Da øen ligger mere end tre kilometer ude i havet, er der blevet etableret vandforsyning fra havet. Brandvæsen, beredskabet og politi har måtte tage færgen derud.

Bygningerne på Lindholm omfatter både laboratorier, stalde og boliger, der tidligere har huset de ansatte på øen.

TV2 ØST har været i kontakt med en af borgerne, der bor i Stege. Han opdagede branden på Lindholm, da han var på vej på arbejde klokken 04.15 tirsdag morgen.

- Hele øen lignede et sankthansbål. Jeg tænkte, at de nok havde en fest og var i færd med at grille pølser, men da kaffen gik i blodet, gik det op for mig, at der var ildebrand, fortæller Loke Martinus Ried.

I spil som udrejsecenter

Lindholm blev for alvor landskendt i 2018, da den daværende borgerlige regering med støtte fra Dansk Folkeparti lagde op til, at øen skulle omdannes til udrejsecenter for kriminelle udlændinge.

De planer blev dog droppet, da magten skiftede efter valget og Socialdemokratiet kom til med støtte fra de radikale og venstrefløjen.