Samfund

Mediejurist: Ekstra Bladet kan politianmeldes for at vise TV 2s plejehjems-optagelser

Ekstra Bladet ignorerer fogedforbud og viser optagelser af beboere fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, som TV 2 ikke må vise.

Ekstra Bladet valgte mandag aften at overtræde et fogedforbud og offentliggøre skjulte optagelser af plejesvigt over for den 90-årige demenstramte kvinde Else fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Optagelser, som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV 2 at vise.

Det var Aarhus Kommune, som i landsretten fik nedlagt fogedforbud.

Ekstra Bladet: - Du skal se med

I en leder med overskriften "Du skal se med", skriver Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, hvorfor det efter hans mening er så væsentligt at vise optagelserne, at mediet bryder fogedforbuddet.

Optagelserne er foretaget gennem 16 dage i den 90-årige Elses private plejebolig.

Fordi Else er demensramt, mener landsretten, at hun ikke kan give et gyldigt samtykke til optagelserne.

Det selvom, de er lavet sammen med Elses børn og værge - og at hun selv var orienteret om optagelserne.

I en leder med overskriften "Du skal se med", skriver Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, hvorfor det efter hans mening er så væsentligt at vise optagelserne, at mediet bryder fogedforbuddet:

- Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring (Plejehjemslederen er blevet fyret, red.), skriver han og fortsætter:

- For virkeligheden er, at hundredevis af pårørende gennem årene er løbet mod en bureaukratisk mur, når de som Elses familie har klaget over behandlingen af deres kære gamle og hjælpeløse familiemedlemmer, skriver han og uddyber, at han håber alle danske kommuner overvejer, om det kunne ske hos dem.

TV 2 kalder Ekstra Bladets beslutning "forkastelig"

Hos TV 2 ærgrer man sig over Ekstra Bladets beslutning af flere årsager.

- Det er helt forkasteligt. Ikke bare fordi de krænker vores ophavsret, men også fordi de forpurrer en retsproces, siger TV 2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz.

Han vil nu undersøge, hvordan Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af TV 2s optagelser.

Ekstra Bladet kan politianmeldes

- Ekstra Bladet kan blive meldt til politiet for at vise nogle optagelser, der eksponerer den her ældre dame på en måde, som hun skal beskyttes mod - også selv om hendes egen familie har givet tilladelse til optagelserne.

Selv om forbuddet mod at vise optagelserne er udstedt over for TV 2, så har Ekstra Bladet stadig ikke retten til at offentliggøre dem, understreger mediejurist Vibeke Borberg over for TV 2.

- Den begrundelse, som landsretten har brugt for at TV 2 ikke må vise optagelserne, gælder i lige så høj grad for Ekstra Bladet og andre medier, siger hun og fortsætter:

- Ekstra Bladet kan blive meldt til politiet for at vise nogle optagelser, der eksponerer den her ældre dame på en måde, som hun skal beskyttes mod - også selv om hendes egen familie har givet tilladelse til optagelserne. Og det skyldes jo, at den ældre kvinde ikke selv kan give et gyldigt samtykke til, at man offentligører optagelser af denne her karakter af hende.

Også Aarhus Kommunes ældrerådmand Jette Skive (DF) mener, at Ekstra Bladet bryder loven, når mediet vælger at offentliggøre billeder fra en TV2-dokumentar.

- Der er ikke nogen, der ønsker sådanne tilstande på et dansk plejehjem. Jeg gør slet ikke. Men Ekstra Bladet er ude i ulovligheder lige nu. Det må myndighederne forholde sig til, siger hun til Ritzau.

Familien ønskede optagelserne vist

Landsrettens afgørelse fra tirsdag om, at dokumentaren ikke kunne vises i tv, frustrerede Elses familie. Barnebarnet Charlotte Ahm kaldte rettens beslutning for ”nedslående og trist”.

- Der er begået en lang række svigt mod min farmor fra plejernes og kommunens side, og nu vælger landsretten så at stoppe en udsendelse, fordi man ønsker at beskytte min farmor mod TV2s optagelser, siger hun.

Landsretten mente, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for Else, at en offentliggørelse også vil være ulovlig.

Retten lagde især vægt på, at Else grundet sin demenssygdom ikke er i stand til selv at give et gyldigt samtykke til optagelserne, og retten mener ikke, det er tilstrækkeligt, at alle hendes syv børn og barnebarnet, der er værge for hende, har givet TV 2 samtykke til optagelserne.

- Men min farmor og hele hendes familie og jeg, som er værge, ønsker slet ikke den beskyttelse. Vi ønsker den udsendelse frem, og hele familien er derfor dybt rystede over, at retten slet ikke har det for øje, sagde Charlotte Ahm i tirsdags.

Optagelser har ført til fyringer

Selvom optagelserne ikke er blevet offentliggjort, har sagen allerede taget fart i Aarhus.

Kommunen har således erkendt, at der er sket svigt og forsømmelser, og at der på Kongsgården har været uacceptabel sprogbrug og tone.

Den hårde kritik af Kongsgården betød, at 13 plejere på plejehjemmet i foråret blev indkaldt til tjenstlige samtaler, ligesom plejehjemmets forstander er blevet fjernet.

Derudover er områdechefen ikke længere ansvarlig for Kongsgården.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive, har desuden varslet flere fyringer.