Samfund

Hver tredje danske pige på 11 år mener, at hun er 'for tyk'

Tallene bekymrer både hos Børns Vilkår og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Hver tredje danske pige på 11 år mener, at hun er 'for tyk'. Det er, selvom kun hver tiende pige på 11 år i Danmark i virkeligheden er overvægtig. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det viser en ny undersøgelse om unges sundhed og velbefindende, som Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har lavet.

Børn og unge stræber efter det perfekte

Børns Vilkår modtog sidste år 4000 henvendelser om vægtproblemer. Video: Sofie Sparre

Det bekymrer Børns Vilkår, der ser det som et udtryk for et samfund, hvor nogle børn og unge i stigende grad stræber efter det perfekte.

- Vi kan se, at kroppens udvikling og udseende er noget, som fylder rigtigt meget på Børnetelefonen. Sidste år var det knapt 4000 samtaler, der handlede om det her emne, siger Ida Hilario Jønsson, som er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, til TV 2.

Hun tilføjer:

- Børnene og de unge stræber efter det 'perfekte', selv om de måske godt ved, at det perfekte er lidt uopnåeligt. Men det her med, at de skal passe ind, være gode nok og perfekte nok for at blive accepteret, er altså stadig noget, de tager ind.

Virkeligheden har ændret sig

Selvom det ikke er noget nyt, at det kan være svært at være ung, oplever Børns Vilkår, at virkeligheden har ændret sig i takt med de sociale mediers indtog og de øgede krav, som samfundet stiller til børn og unge.

- Alt det de ser på de sociale medier og alt det de skal præstere i samfundet for at klare sig godt, det bliver hos nogle børn til en del af opfattelsen af, hvordan de klarer sig. De vender det indad, og det bliver en del af deres selvbillede, at de måske ikke klarer sig godt nok. At de ikke lander inden for målskiven, siger Ida Hilario Jønsson.

Billedet af, hvad der er normalt, har flyttet sig

Også hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS, finder man de nye tal fra WHO for rigtigt bekymrende og noget, som skal tages meget alvorligt.

Ifølge Sabine Elm Klinker, vicedirektør i LMS, er der mange grunde til, at de unge piger har det sådan med sig selv. Hun peger blandt andet på, at vi lever i en kultur, hvor man hele tiden sammenligner sig med andre. Og specielt de sociale medier bærer en del af skylden.

- De ting børnene og de unge bliver præsenteret for på de sociale medier og i medierne generelt er jo ofte rigtig mange tynde kroppe. Så det er i høj grad dem, de sammenligner sig med. I virkeligheden er det kroppe, der er undervægtige. Deres billede af, hvad der er normalt, har flyttet sig.

- Samtidig har vi også et samfund, hvor der er enormt meget fokus på det at tabe sig.

Ifølge Sabine Elm Klinker skal der gøres op med den måde, vi som samfund fokuserer på vægt på, før der kan ske en ændring.

- Det gælder både i skolerne, blandt de unge selv og på den måde, vi som forældre taler om vægt.