Samfund

De danske sommerlande bløder – men nu åbner mundbind op for flere forlystelser

Flere sommerlande oplyser til TV 2, at de har markant færre gæster.

De danske sommerlande har grundet coronakrisen startet sæsonen halvanden måned senere end normalt - og med restriktioner for gæsterne.

Blandt andet har forlystelser, der er "i kraftig bevægelse” ikke måttet køre eller skullet begrænse antallet af gæster.

Men nu får forlystelsesparkerne en hjælpende hånd, da Styrelsen for Patientsikkerhed igangsætter en testperiode, hvor rutschebaner og andre ”hurtigtkørende forlystelser” kan åbne.

Det kræver bare, at gæsterne bærer mundbind.

Det fremgår af et brev til Foreningen af Forlystelsesparker fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som TV 2 har fået tilsendt. Ordningen skal evalueres første gang 15. juli.

Af brevet fremgår det, at brug af mundbind formodes at fungere som "effektiv afskærmning", men at det "udelukkende skal ses som et tiltag, der imødegår de særlige udfordringer ved hurtigtkørende forlystelser, hvor fremføringshastigheden er så høj, at næste hold deltagere kører ind i ”skyen”".

Med ”skyen” menes den udåndingsluft, der kommer ved skrig og råb fra gæster i en forlystelse.

Og da coronavirus dels smitter via dråber fra udånding, er forlystelser netop blevet set som mulige smittespredere.

Væsentligt færre besøgende

Der skal fortsat holdes minimum en meters afstand til andre gæster og medarbejdere i parken, ligesom der skal være håndsprit og afstandsmarkeringer i parkerne.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Sammen med en våd og blæsende start på sommeren har den sene start og de mange restriktioner betydet, at mange af de store sommerlande har væsentligt færre gæster end normalt med store økonomiske tab som konsekvens.

Både Sommerland Sjælland, Bonbon-Land, Djurs Sommerland og Fårup Sommerland fortæller til TV 2, at de har haft væsentligt færre besøgende i uge 27 end normalt.

I Fårup Sommerland, Bonbon-Land og Sommerland Sjælland har gæsterne været halvt så mange som sidste år, mens Djurs Sommerland fortæller, at de har haft 70-80 procent af sidste års besøgende.

Derfor vækker de nye regler også optimisme i de hårdt prøvede sommerlande:

- Det glæder vi os rigtig meget til, for det betyder, at vi kan gå fra at køre med en kapacitet på cirka 25 procent til at køre på 100 procent. Det vil mindske ventetiden markant hen over de næste uger, og det er vi fuldstændig afhængige af, siger Jesper Jensen, der er parkchef i Fårup Sommerland, til Nordjyske.

Kan selv købe mundbind

Samme glæde er at finde i Djurs Sommerland, hvor man vil have et arsenal af mundbind klar til gæsterne, hvis de ikke selv har dem med:

- Folk er velkomne til at tage deres eget mundbind med. Det opfordrer vi faktisk til. Hvis man ikke har et mundbind, sælger vi dem ved indgangen til de fem forlystelser. De koster fem kroner stykket, og de må kun bruges én gang. Det samme gælder hjemmebragte mundbind, siger administrerende direktør for Djurs Sommerland, Henrik B. Nielsen, til TV 2 ØSTJYLLAND.

Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD) fortæller til TV 2, at de økonomiske problemer ikke kun eksisterer i de fire parker, som TV 2 har talt med:

- Vi har 12 millioner besøgende i vores parker om året, og fire millioner af dem er turister, som vi nu har mistet, siger Søren Kragelund, formand for FFD, til TV 2.

Andre ”stjæler omsætning”

Foruden restriktioner og færre gæster har parkerne udgifter til personale, der skal sikre afstand mellem gæsterne, og det vil samlet kunne mærkes i parkernes økonomi, siger Søren Kragelund.

Og det gør ikke situationen for parkerne lettere, når andre ”stjæler omsætning” fra parken.

Her henviser formanden for FFD til, at museer, spillesteder med siddende publikummer, orkestre, teatre, revyer, cirkusser, Folkeuniversitetet, foreningsaktiviteter, videnspædagogiske aktivitetscentre og zoologiske anlæg som led i Folketingets sommerpakke kan sælge entrebilletter til halv pris, mens sommerlandene er nødt til at kræve fuld betaling.