Samfund

Her er de 25 mest søgte uddannelser i år

Ministeren er glad for, at der på listen er uddannelser, der er efterspørgsel på. Se hele listen nedenfor.

Mange unge mennesker ønsker at arbejde med børn, unge eller i sundhedsvæsnet.

Det viser listen over de 25 mest søgte uddannelser blandt de 94.604 unge danskere, der ved sommerens deadline har søgt en videregående uddannelse i Danmark.

Men også ingeniøruddannelserne har oplevet en stigning fra sidste år.

Blandt de 25 mest populære uddannelser, er det dog arkitektstudiet, der har den højeste procentuelle stigning med 31 procent flere ansøgere.

Omvendt er fysioterapeutuddannelsen gået 15 procent tilbage, og selvom pædagoguddannelsen ligger på en førsteplads, så er det femte år i træk, at uddannelsen oplever et fald.

Glad minister

Tallene viser, at syv procent flere har søgt ind på uddannelserne i år i forhold til sidste år. Det var ventet fra ministeriets side, da flere unge mennesker har sprunget sabbatåret over på grund af coronakrisen.

I alt har 94.604 søgt ind på de videregående uddannelser. Det er kun overgået af år 2016, hvor 94.744 søgte ind. Da fristen for kvote 2 udløb i marts, havde 5066 flere søgt ind end sidste år. I alt har 56.688 lagt deres ansøgning i kvote 2.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen siger til TV 2, at hun er glad for det høje optag. Og hun er glad for, at der i toppen af listen også er fag, der er høj efterspørgsel på:

- Så selvfølgelig er jeg glad, når jeg ser, at der på listen over de mest populære er uddannelser som sygeplejerske og pædagog, men også ingeniøruddannelser og medicin, siger hun.

Ministen siger, at det er vigtigt, at de unge mennesker "bliver udfordret på deres valg", og at de kigger væk fra nogle af de meget traditionelle fag:

- Jeg har aldrig anfægtet, at den enkelte unge vælger en specifik uddannelse. Men jeg anfægter, at jeg kan se, at de bliver mødt af forventninger i samfundet om, at der er nogle fag, der er ekstra fine, og at de bliver presset til at gå i en retning, da det er der, prestigen er.

- Den slags snobberi skal vi passe på med. Jeg tror ikke, at det er gavnligt for hverken den enkelte eller samfundet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.