Samfund

94.604 har søgt ind på en videregående uddannelse

Også antallet af kvote 2-ansøgninger slog rekord i marts.

Der kommer tryk på de videregående uddannelser, når de starter til september.

Helt nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser nemlig, at 7 procent flere unge har søgt ind på en videregående uddannelse i år i forhold til sidste år. Den stigning kommer i kølvandet på coronakrisen, hvor det har været ventet, at flere ville springe deres sabbatår over.

I alt 94.604 har søgt ind på en videregående uddannelse, og tallene dækker både over kvote 1 og kvote 2.

Rekorden for flest ansøgere ligger tilbage i 2016, hvor i alt 94.744 søgte ind.

- Det er positivt. Især i en krisetid, hvor uddannelse er et rigtigt vigtigt greb. Det er godt både for den enkelte og for samfundet. Så jeg er glad for, at der er så mange, der ønsker at uddanne sig, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til TV 2.

Rekord på kvote 2-ansøgninger

Ministeren hæfter sig ved, at flere af de uddannelser, der tidligere har haft problemer med at rekruttere nok, nu ligger pænt til i ansøgningerne.

- Det er lidt en blanding af, at vi ser en stigning i vores rigtigt vigtige velfærdsfag, og så ser vi også en stigning i fag som ellers har haft lidt problemer med at rekruttere nok. Eksempelvis ingeniørområdet. Så der er flere gode historier, siger hun.

Her er de fem mest søgte fag:

  • Pædagog - 5910 ansøgere
  • Sygeplejerske - 5112 ansøgere
  • Medicin - 4462 ansøgere
  • Civilingeniør - 3953 ansøgere
  • Diplomingeniør - 3674 ansøgere

Da fristen for kvote 2 udløb i marts, havde 5066 flere søgt ind end sidste år. I alt har 56.688 lagt deres ansøgning i kvote 2.

De tal viste, at de unge på kvote 2 ikke er begyndt at søge bredere i deres uddannelsesvalg. Men ifølge ministeren ser det ud til, at det har ændret sig ved deadline:

- Vi har dygtige folk, der netop nu sidder og kigger ned i tallene. Og umiddelbart ser det ud til, at der er søgt lidt bredere her i slutspurten. Og det er selvfølgelig positivt. For det betyder formentlig, at vi ikke behøver afvise så mange, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Glæde hos flere organisationer

Men det betyder ikke, at kvaliteten af uddannelserne vil falde, bare fordi det samlede antal ansøgere er meget højt. Det forsikrer ministeren:

- For hver eneste nye studerende, som vi optager, så følger der penge med. Det her er område er styret af aktivitet. Der er en meget stor værdi i, at vi får en uddannelse, men det skal selvfølgelig have en kvalitet, før værdien er til stede, siger Ane Halsboe-Jørgensen til TV 2.

Stigningen i antallet af ansøgere udløser da også glæde i flere erhvervsorganisationer.

- Det er overordentligt positivt, da en uddannelse er den bedste fremtidsinvestering, et ungt menneske kan lave, siger Mads Eriksen, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv til nyhedsbureauet Ritzau.

Også i Dansk Industri (DI) glæder man sig over, at flere søger ind på videregående uddannelser.

- Vi håber især, at de unge har søgt mod uddannelser med gode beskæftigelsesmuligheder, og hvor man kan gøre en forskel i forhold til den grønne omstilling, siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI.