Coronavirus

Unge i sommerhuse holder fester til stor gene for naboer

Politikreds ser et niveau for støjklager, der er væsentligt højere end normalt.

Normalt ville en stor gruppe mennesker disse dage have været samlet i ”smatten” med Roskilde-armbånd på håndleddene og ondt i ryggen efter at have sovet på dårlige liggeunderlag i Harald Nyborg-telte i en uge.

Men coronavirus kom, så i stedet har flere samlet sig i sommerhuse for at hygge sig. Og netop i dag lørdag, der skulle have været sidstedagen på Roskilde Festival nummer 50, har arrangørerne inviteret til en virtuel ”do it yourself-festival”. En festival, hvor deltagerne bliver opfordret til at feste med hjemmefra og dele oplevelsen på sociale medier.

Men klagerne vælter ind over de festende gæster i sommerhusene, der formentlig har fest-abstinenser.

Unormalt mange klager

Ifølge sn.dk har Nordsjællands Politi modtaget et massivt antal anmeldelser om støj. Fra i går fredag til lørdag morgen har kredsen modtaget 38 anmeldelser om ”musik til ulempe”, som det hedder, fortæller David Buch, vagtchef ved Nordsjællands Politi.

- Det virker som om, at nu har man i tre måneder været spærret inde grundet coronavirus, så en masse fester og fødselsdage er blevet udskudt. Der har i hvert fald været rigtig mange anmeldelser, siger han til TV 2 og tilføjer, at det er "væsentligt mere end normalniveauet".

Anmeldelserne går både på larm fra sommerhuse og helårshuse, men i alle 13 kommuner i Nordsjællands Politi har der været anmeldelser det seneste døgn.

- I vores kreds er der rimelig mange sommerhusområder langs kysterne, og vi har modtaget anmeldelser fra områder som Hornbæk, Gilleleje og Tisvildeleje, siger han.

Henrik Krøjgaard, vagtchef i Fyns Politi, mener også, at der er sket en stigning. Han har dog ikke helt så nøjagtige tal, som kollegaerne i Nordsjællands Politi har.

- Jeg synes generelt, at vi har fået en stigning i mængden af den slags anmeldelser henover coronatiden, lyder det fra vagtchefen.

Et af sommerhusudlejningsselskaberne er Novasol. Hos Gilleleje-afdelingen er naboerne hårdt prøvede fra de larmende lejere.

- Vi har kæmpe udfordringer med klager fra naboer, hvor børnefamilier er voldsomt generet og ikke vil have en Roskilde Festival i baghaven, siger kontorleder Tina Ratchinsky, Novasol i Gilleleje, til sn.dk.

Afviser ungdomsgrupper

Hos Feriepartner Marielyst fortæller bureauchef Mads Christopher Pedersen, at man har oplevet en ”kæmpe stigning” i forespørgsler på sommerhus fra unge. Men bureauet har en politik om slet ikke at leje sommerhuse ud til ungdomsgrupper.

- Der er masser af danske familier, der vil leje sommerhuse, og dem vil vi hellere have ind end de unge – selvom de unge lover ikke at holde fest. Tro mig, i løbet af en uge i sommerhus skal de nok holde lidt fest, lyder det fra bureauchefen, der fortæller, at ejerne af feriecenterets huse ikke er interesserede i at få de unge ind.

Hvis man booker et sommerhus i Feriepartner Marielyst, skal lejerne skrive fødselsdatoer ind på alle i gruppen. Ser Mads Christopher Pedersen, at det er en gruppe unge under 23 år, annullerer han bookingen.

Han har annulleret minimum 50 bookinger eller forespørgsler på bookinger af grupper af unge mennesker i kølvandet på corona-nedlukningen, fortæller han.

Der var dog tre ungdomsgrupper, der alligevel kom gennem nåløjet, fortæller han. Fordi ”hvis man vil snyde, kan man godt,” var forklaringen.

Og der var også støjklager fra familier i de omkringliggende huse alle tre gange.

- Vi tog ud til to af husene sent om aftenen og sagde, at nu stopper det, ellers smider vi jer ud. Den tredje gang sagde vi det over telefonen.

- Det virkede alle gangene, fordi de unge godt kunne se, at det var stukket lidt af, siger Mads Christopher Pedersen.