Coronavirus

Minkfarme uden for Nordjylland frikendt for coronasmitte

Flere tusinde mink er blevet aflivet på tre farme i Nordjylland, men udbruddet ser ud til at være lokalt, oplyser Fødevarestyrelsen.

Der er ikke konstateret coronavirus i mink på andre farme i Danmark end tre farme i Nordjylland.

Det fremgår af 125 stikprøver, som Fødevarestyrelsen har foretaget blandt de cirka 1400 minkfarme i Danmark, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) kalder resultaterne for "en rigtig god nyhed", og han understreger, at regeringen har taget fundet af covid-19 i minkfarmene meget alvorligt

- Nu da vi ved, at sygdommen ikke er udbredt i de danske minkfarme, kan vi koncentrere os om at forebygge smitte i besætningerne og lægge planer for, hvad vi skal gøre, hvis flere besætninger bliver smittet, oplyser ministeren.

Regeringen vil stille krav til minkejere

De danske myndigheder vil nu ifølge ministeren hurtigst muligt udarbejde en strategi for, hvordan eventuelle smittetilfælde skal håndteres fremover.

Indtil videre er dyrene på alle tre minkfarme ud fra et forsigtighedsprincip blevet aflivet.

- Vi kommer til at stille nogle krav til ejerne for at undgå, at vi får flere smittetilfælde. På nuværende tidspunkt opfordrer vi derfor minkejere til at udvise ekstra forsigtighed, så de ikke uforvarende kommer til at sprede covid-19, oplyser Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Mink på tre farme i samme område - også en hund er smittet

20. juni oplyste Mogens Jensen, at man ville teste 120 udvalgte farme i hele Danmark for smitte med coronavirus, efter der på én uge i juni blev konstateret smitte på to farme ved Hjørring i Nordjylland.

Den første smitte blev konstateret 17. juni, og alle 11.000 mink blev efterfølgende aflivet.

Efterfølgende kom en anden minkfarm i området under mistanke, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed gennem smitteopsporing fandt ud af, at en person med tilknytning til minkfarmen havde været smittet med coronavirus.

Prøver viste efterfølgende, at to mink på den pågældende farm var smittet med coronavirus. Yderligere test blev foretaget, og det viste sig, at smitten hurtigt havde spredt sig til mange flere mink, der tirsdag blev aflivet.

Også en hund på farmen blev testet positiv for smitte med coronavirus. Det var ejeren selv, der måtte insistere på at få hunden testet, da ejeren var bange for, at den ville sprede smitte på farmen. Alligevel afviste Fødevarestyrelsen over for TV 2, at testning af kæledyr på minkfarme skulle være en del af stikprøvekontrollen.

1. juli oplyste Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, at der var konstateret smitte på en tredje minkfarm i Nordjylland. Det skete igen, efter personer med relation til farmen var blevet konstateret smittet med covid-19.

Der har også været udbredt smitte på et plejecenter i Hjørring, og en ny metode udviklet på Statens Serum Institut har påvist, at der er tale om samme virusvariant på plejecenteret og de to første farme, hvor der blev konstateret smitte med coronavirus.

Det er endnu uvist, om der på den tredje farm er tale om den samme variant, der i øvrigt ikke tidligere er set i Danmark eller Europa.

Ifølge Fødevarestyrelsen tyder det på, at der er tale om et lokalt udbrud i Nordjylland.