Samfund

Eksperter dybt uenige om retningslinjer for fedme - det handler ikke kun om vægttab, siger læger

Forsker gik fra møde i Sundhedsstyrelsen i protest. Også blandt overvægtige er der uenighed om, hvordan overvægt skal gribes an.

- Det er ikke fedt at være fed.

- Tykhed er ikke forkert.

Bag de to citater står to overvægtige mennesker. Den ene er 28-årige Kasper Jensen, der til TV 2 ECHO har oplyst, at han vejede 155 kilo, da han var størst. Han havde det mentalt skidt og havde ondt i knæ og led - af samme grund valgte han at tabe sig.

På den anden side står Helene – hun er træt af, at samfundet skal diktere, hvad hun som svært overvægtig skal spise, og hvordan hun må opføre sig. Og hun er træt af at blive udskammet, fordi hun er overvægtig.

To modsatrettede synspunkter, der slår hovedet på sømmet i forhold til en debat, der lige nu kører på fuld blus blandt læger og eksperter i Danmark. Og i en sådan grad, at det i juni kulminerede i, at Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) i protest forlod en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen, hvis opgave netop var at komme med anbefalinger til kommuner og regioner i forhold til svært overvægtige.

Svaret er ikke ensidigt fokus på vægttab

De sidste tre år har Sundhedsstyrelsen sammen med blandt andet DSAM - der tæller cirka 5000 praktiserende læger og yngre læger under uddannelse som medlemmer - arbejdet på de nye retningslinjer for, hvordan fedme kan håndteres bedre.

Men svaret er ikke et ensidigt fokus på vægttab, sådan som anbefalingerne ifølge DSAM’s repræsentant i arbejdsgruppen, Rasmus Køster-Rasmussen, hovedsageligt tager udgangspunkt i. En kritik, der første gang blev beskrevet i Sundhedspolitisk Tidsskrift 12. juni.

Lægen og forskeren mener tværtimod, at målet i højere grad skal være en accept af en tyk krop, der er glad, stærk og funktionel. Især fordi al forskning ifølge ham peger på, at 80 procent af svært overvægtige efter en slankekur eller livsstilsændring med tiden igen vil tage de tabte kilo på.

- Som læger kan vi ikke være med til at anbefale noget, vi ved ikke virker, og som i værste fald kan være skadeligt, lød det fra Rasmus Køster-Rasmussen i tidsskriftet.

Beregn dit BMI

Styrelse: Det handler om nye og sunde vaner

Rasmus Køster-Rasmussen fremhæver, at anbefalingerne ikke har en dokumenteret virkning, ligesom alle studier ifølge ham entydigt viser, at vægttabsprogrammer ikke reducerer antallet af blodpropper i hjertet.

Fra Sundhedsstyrelsen lyder det, at de foreløbige anbefalinger fra arbejdsgruppen ikke kun handler om vægttab.

- Det handler ikke om, at folk skal på slankekur, men om at opnå større sundhed ved at få nye og sunde vaner, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og formand for arbejdsgruppen, Tatjana Hejgaard, til Kristeligt Dagblad.

- Det handler ikke om tynde versus tykke kroppe

Sundhedsstyrelsen er ikke de eneste, der kalder DSAM's kritik for forfejlet.

Også diabeteslægernes repræsentant i arbejdsgruppen, Jens Meldgaard Brun – professor i ernæring og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt - fremhæver, at selv om personer med et BMI på over 30 kan være sunde og raske, så er der høj risiko for følgesygdomme, herunder diabetes.

Vi ved alle sammen godt, at vi er tykke. Vi ved alle sammen godt, hvad I synes om det

Helene

Samtidig mener han, at selv om 80 procent af de svært overvægtige ikke formår at holde et vægttab, så er der stadig 20 procent som lykkes med at forblive mange kilo lettere.

I et indlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift skrev Jens Meldgaard Brun 18. juni sammen med ni andre eksperter, at debatten ikke handler om tynde versus tykke kroppe:

BMI

BMI (Body Mass Index) er et tal for, om din vægt er for høj eller for lav.

Det beregnes efter formlen:

  • BMI = vægt (kilo)/højde (meter) * højde (meter)

Vejer du eksempelvis 75 kilo og er 1,73 høj, så dividerer du 75 med 2,99 (1,73*1,73) og får resultatet 25.

  • BMI under 18,5: Undervægtig
  • BMI mellem 18,5 og 25: Normalvægtig
  • BMI mellem 25 og 30: Overvægtig
  • BMI over 30: Svært overvægtig

BMI-tallet skal dog tages med et forbehold.

For eksempel kan veltrænede mennesker med store muskler eller mennesker med tung knoglestruktur have højt BMI uden at være overvægtige. Formlen gælder kun for voksne personer.

- Det handler om viden. Det handler om, at vi som samfund skal imødekomme de personer, der rækker ud efter hjælp. Og kampen mod overvægt må ikke betyde udvikling af spiseforstyrrelser. Hjælpen skal være funderet på videnskab og evidens, og vi skal undgå, at børn og unge udvikler svær overvægt.

- Vi ved alle sammen godt, at vi er tykke

Tilbage til Kasper Jensen og Helene.

For Helene handler det om at kunne leve sit liv som overvægtig uden at blive mødt med fordomme - eller at blive spyttet efter på gaden. Men ifølge Kasper Jensen er der tale om dét, han kalder en "glorificering af fedme" - at man skaber et glansbillede, hvor man ignorerer alle de konsekvenser, der ifølge ham er ved at være overvægtig - både fysisk og psykisk.

Helene understreger omvendt, at overvægtige har hørt det hele før.

- Vi ved alle sammen godt, at vi er tykke. Vi ved alle sammen godt, hvad I synes om det. Og vi ved alle sammen godt, at samfundet gerne vil have, at vi bliver mindre, siger Helene.