Samfund

Den Lille Havfrue er blevet udsat for graffiti

Flere statuer er den seneste tid blevet udsat for hærværk, og fredag stod københavnerne op til grafitti på Den Lille Havfrue.

Den Lille Havfrue på Langelinie i København er natten mellem torsdag og fredag blevet udsat for hærværk.

Statuen - eller rettere stenen, som havfruen sidder på - er blevet malet med graffiti. "Racist Fish" - på dansk "Racistisk Fisk" - står der. Det skriver Ekstra Bladet.

Københavns Politi oplyser til Ritzau, at det har modtaget en anmeldelse om hærværk mod Den Lille Havfrue fra netop Ekstra Bladet.

- De er kommet os i forkøbet. Vi er på vej med en patrulje for at se, hvad der er sket, siger vagtchef Jesper Frandsen fredag kort før klokken 9.

Skulpturen, der har været opstillet på Langelinje siden 1913, har hvert år besøg af tusindvis af turister fra hele verden.

Flere statuer overmalet

Flere statuer både i Danmark og udlandet er blevet overmalet den seneste tid.

Hærværket er begået, efter at der verden over er opstået protester mod racisme i forbindelse med drabet på George Floyd i USA. Det er dog primært gået ud over statuer af tidligere kolonister.

Tidligere på ugen blev en statue af Hans Egede ved Marmorkirken i København for eksempel overmalet med rød maling. Han var dansk-norsk missionær i Grønland.

Også en byste af grønlandsfareren Knud Rasmussen i Hundested er blevet udsat for hærværk.

Umiddelbart er der dog ikke noget racistisk i H.C. Andersen-eventyret 'Den Lille Havfrue', vurderer Ane Grum-Schwensen. Hun er museumsinspektør ved Odense Bys Museer og ansat ved H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet.

- Selvfølgelig er det sådan med litterære tekster generelt, at man kan læse dem med mange forskellige briller på. Jeg har dog lidt svært ved at se, hvad der skulle være specielt racistisk i eventyret "Den Lille Havfrue", siger hun.

Malet og halshugget

Den Lille Havfrues hærværks-historik går da også noget længere tilbage, og hun er ved flere tidligere lejligheder blevet afsender af et budskab.

Senest i januar, hvor stenen, som havfrue sidder på, blev overskrevet med teksten "Free Hong Kong" (befri Hongkong, red.) i røde farver.

Den lille havfrue blev natten til 30. maj 2017 udsat for hærværk og malet rød.

Derudover er turistattraktionen flere gange blevet overhældt med maling. I maj 2017 blev hun for eksempel malet rød. Få uger efter blev skulpturen igen udsat for hærværk og malet i blå og hvide farver.

I 2003 blev Den Lille Havfrue væltet ned fra sin sten. Og i både 1964 og igen i 1998 fik hun savnet sit hoved af, ligesom hendes ene arm også har måttet lade livet.