Danske forskere får grønt lys til at teste lovende corona-medicin på mennesker

Nyt middel bygger på præparat, der i test har vist sig 40 gange mere effektivt end remdesivir.

Danske forskere kan være på vej med en ny lovende medicin, der kan behandle coronatilfælde.

Gennem forskellige forsøg har biotekselskabet Union kunne fremvise så positive resultater med midlet UNI911, at virksomheden nu har fået grønt lys fra Lægemiddelstyrelsen til at teste det på raske mennesker som mulig behandling for covid-19.

- Det er et middel, som kan dræbe virussen og forhindre, at den deler sig inde i kroppen. Tidligere har man brugt det til at behandle sygdomme i tarmen som for eksempel bændelorm, men vi har fundet ud af, hvordan stoffet kan komme ud og virke andre steder i kroppen, siger Morten Sommer, der er professor ved DTU Biosustain og medstifter af Union.

40 gange mere effektivt end remdesivir

Midlet UNI911 bygger på præperatet niclosamide. I studier fra Sydkorea har det vist sig 40 gange mere potent end præparatet remdesivir, der ellers indtil videre har været anset som det mest effektive til at behandle covid-19. Netop derfor er projektet med UNI911 ifølge professor i biomedicin Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet et af de mere spændende.

- På den ene side er det her forsøg bare et træ i en kæmpe skov. Der er så helt utroligt mange, der leder efter anti-covid-19-stoffer lige nu, og der er også mange, der har fundet noget. På den anden side, er det helt sikkert, at det her virker i cellekulturer. Så det er lovende på dette stadie, som dog er meget tidligt, siger han til TV 2.

Den profil, vi har set fra stoffet, virker rigtig lovende

Morten Sommer, professor og medstifter af Union

Ifølge Morten Sommer, som altså står bag forsøget med UNI911, er næste skridt i processen med midlet at teste det for bivirkninger. Det sker ved at lade 44 raske frivillige inhalere forskellige doser gennem en inhalator, så man ud fra det kan forberede doseringsmulighederne i et kommende fase 2-forsøg hos patienter, der er ramt af covid-19.

Fase 1-testene er begyndt allerede i denne uge og fortsætter over de kommende uger.

Tidligt stadie

Hvis alt går vel, forventer Morten Sommer, at man til efteråret kan gå videre med fase 2. Hvornår man er klar til eventuelt at sende noget på markedet, er han dog mere påpasselig med at komme med bud på.

Han peger på, at remdesivir i sin tid blev godkendt et halvt år efter, at det var begyndt at blive testet i klinikken, og det derfor nok er det bedste holdepunkt. Han understreger samtidig, at der altid store forskelle på godkendelsesprocesserne for de forskellige midler.

- Det er stadig tidligt i forløbet, men vi synes, at den profil, vi har set fra stoffet, virker rigtig lovende, og hvis resultaterne fortsætter med at komme ind, håber vi, at det har stor mulighed for at bidrage til behandlingen af både covid-19, men også andre lignende sygdomme, siger Morten Sommer til TV 2.

TV 2 har bedt Lægemiddelstyrelsen forklare, hvorfor man har godkendt, at Union nu kan teste sit middel på raske mennesker, men de har ikke ønsket at medvirke, da de ikke kan kommentere konkrete produkter.