Coronavirus

Reklamerede med vilde fester i Sunny Beach: - Det er fuldstændig uhørt og ulækkert

Ifølge rejseselskabet var annoncen ”over stregen”, men festrejserne vil ikke blive aflyst.

- Træt af alt det du ikke må i Danmark? I Sunny Beach kan du: Feste med mere end 2000 andre unge. Være på klub hele natten. Pool party. Boat party.

Sådan lokkede en række Facebook-annoncer fra danske DUF-Rejser med vilde festferier på den populære bulgarske sommerdestination Sunny Beach, mens coronasmitten stadig lukker det danske natteliv ned ved midnat.

Men udsigten til, at danske unge rejser ned for at tage del i festlighederne, giver grund til bekymring. Det fortæller professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen:

- Det er jo lige præcis den type situation, vi vil undgå. Der er en grund til, at natklubber og diskoteker stadig ikke må åbne herhjemme, siger han.

Unge fester tæt på trods af corona

I modsætning til Danmark, har det bulgariske natteliv kunnet holde åbent siden 1. juni. Og noget tyder på, at løfterne om vilde fester natten lang ikke er grebet ud af den blå luft.

På livevideo fra det populære feriested, som blev delt på Facebook natten til onsdag, kan man nemlig se, hvordan unge drikker, snakker og danser. Du kan se et uddrag af videoen herunder:

Og selvom turisterne kun lige er begyndt at vende tilbage til Sunny Beach, er festerne for længst startet. Det fortæller barchef på Viking Beach Bar i Sunny Beach, Martin Siljanoski:

- Nogle natklubber har lukket, men de fleste barer er åbne, og der er en meget afslappet stemning.

Men faktisk er stemningen ifølge barchefen så afslappet, at det kun er de færreste, der holder afstand til hinanden.

- I baren skal personalet have masker på, og vi skal desinficere bordene mellem hvert hold gæster. Man skal også holde halvanden meters afstand, men det respekterer folk ikke. Det er en kendsgerning.

Ifølge Martin Siljanoski er det ikke muligt at holde afstand, når man fester i Sunny Beach. Video: Steffen Neupert

Og det er præcis det, der bekymrer virologen.

Diskoteker gør corona luftbåren

Når mange mennesker danser, snakker og drikker tæt sammen i et lukket rum, blander man nemlig ifølge Allan Randrup Thomsen en smitsom cocktail.

Ikke nok med, at det kan være svært at holde afstand. Den fysiske aktivitet betyder samtidig, at man trækker vejret tungere. Og selvom coronavirus normalt kun smitter gennem små dråber, har man før set eksempler på, at den under netop den slags forhold kan blive luftbåren og sprede sig til et helt lokale.

- Det er et godt miljø for virus, men ikke for mennesker, forklarer Allan Randrup Thomsen.

Samtidig peger han på, at de lange åbningstider betyder en øget risiko for, at forsigtigheden i løbet af aftenen drukner i øl, drinks og tequilashots.

- Når alkoholen kommer ind, forsvinder fornemmelsen for sikkerhed. Det er jo af samme årsag, at man ikke må drikke og køre bil, og jeg tror ikke, der er mange her, der bruger spritten til at vaske fingre i, siger virologen.

Har de levet under en sten?

På Christiansborg møder reklamerne også hård kritik.

Ifølge sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, er det nemlig dybt uansvarligt at sende unge danskere på ferie i, hvad han kalder en ”smittehule”:

- Jeg synes, det er en vanvittig annonce. Det er fuldstændig uhørt og ulækkert at lave en forretning ud af direkte at markedsføre sig på, at her kan man komme ind og gøre alt det, man ikke kan herhjemme.

Ifølge Socialdemokratiets Sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil han undersøge muligheden for at stande festrejser til Sunny Beach. Video: Steffen Neupert

Ordføreren understreger, at restriktionerne på det danske natteliv er til for at beskytte de mest sårbare danskere. Og derfor opfordrer han også til, at festrejserne stoppes.

Ellers frygter Rasmus Horn Langhoff, at festerne i Sunny Beach kan blive kilden til en helt ny corona-bølge i Europa. Og det vil koste liv, siger han.

- Har de levet under en sten de sidste måneder? Har de ikke fundet ud af, at vi har en farlig, smitsom pandemi i verden, som rammer os alle sammen?

Men på trods af kritikken afviser selskabet bag annoncerne at aflyse rejserne.

Aflyser ikke festrejser

DUF-Rejser ønsker ikke at stille op til et interview, men i et mailsvar til TV 2 erkender direktør i rejseselskabet, Anders Marcuslund, at reklamerne gik over stregen:

- Vi har fuld forståelse for den indignation, som sådan en annonce kan vække hos nogle folk i de her tider. Det er vi rigtig kede af, og det har bestemt ikke været meningen.

Direktøren forklarer, at annoncerne blev indrykket af et eksternt marketingbureau og nu er blevet fjernet - men rejserne vil stadig blive afviklet næsten som normalt.

Ifølge Anders Marcuslund er fester, der fortsætter til efter midnat nemlig vigtige for selskabets unge rejsegæster. Samtidig understreger han, at Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til Bulgarien - og det stoler Anders Marcuslund ”trygt på.”

- Det er kernen i vores produkt, og det kommer vi stadig til at tilbyde vores gæster, men under så trygge og sikre rammer som det er muligt, siger han.

Derfor vil selskabet opfordre sine gæster til at feste på åbne udendørsbarer, hvor forholdene er ”acceptable”, i stedet for de indendørs natklubber.

Ordfører vil spænde ben for rejser

Alligevel håber den socialdemokratiske sundhedsordfører at kunne holde ferieglade unge væk fra Sunny Beach.

Siden Udenrigsministeriet 27. juni ændrede sine rejsevejledninger til store dele af EU, har det været helt lovligt at rejse til Bulgarien. Men det er ifølge Rasmus Horn Langhoff ikke nødvendigvis lig med, at rejserne er i orden:

- Man kan godt opføre sig som en idiot, selvom man ikke gør noget ulovligt. Men jeg vil også gå hjem og kigge på, hvad vi har af muligheder for at spænde ben for det her.