Regeringen har et “åbent sind” omkring permanent tidligere lukketider i nattelivet
Danmark har meget liberale regler for lukketider, og nyt studie viser, at voldstilfælde kan reduceres drastisk ved at lukke tidligere.
Et lukket dansk natteliv under coronakrisen har ført til et fald i voldsanmeldelser på 31 procent.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi.
Hos Syd- og Sønderjyllands Politi peger vicepolitiinspektør Christian Østergård på, at mængden af alkohol spiller en væsentlig rolle i forhold til vold, og derfor opfordrer han til, at man kigger på reglerne for diskoteker og barers åbningstider.
- Man kunne for eksempel overveje, hvor længe man udskænker alkohol, siger han til Ritzau.
S klar til at kigge på lukketiderne
Hos regeringspartiet Socialdemokratiet er retsordfører Jeppe Bruus imødekommende over for at ændre på reglerne for, hvor længe danske barer og diskoteker må holde åbent.
- Jeg synes, at vi skal have et rimeligt åbent sind i forhold til at kigge på lukketiderne. Man kunne også forestille sig, at man sætter grænser for, hvornår man udskænker stærk spiritus. Så jeg synes, at der er nogle modeller, som vi kan samle op, siger han til TV 2.
Noget mindre positiv er DFs fungerende retsordfører, Liselott Blixt.
Hun mener, at det vil være en indgriben i vores frihedsrettigheder, hvis nattelivet bliver pålagt at lukke eller stoppe med at sælge alkohol på et bestemt tidspunkt.
- Det er jo de frihedsrettigheder, vi er så stolte af i Danmark, siger hun til Ritzau.
I forhold til vores nabolande har Danmark relativt liberale regler for, hvornår diskoteker skal lukke.
Lukketider i Danmark og nabolandene:
- Norge – lukker klokken 3.30: I Norge stopper serveringerne klokken 3, og barer og diskoteker lukker klokken 3.30.
- Sverige – lukker klokken 2 eller 3: I Sverige er det mest normalt, at barer og diskoteker lukker klokken 2 – men nogle har åbent til klokken 3, oplyser Sveriges Ambassade i København til TV 2.
- Island – lukker klokken 3: I Island lukker diskotekerne senest klokken 3, oplyser Islands ambassade i København til TV 2.
- England – lukker klokken 5: Pubber lukker som udgangspunkt klokken 24, men visse diskoteker kan holde åbent til klokken 5, hvis diskotekerne kan bevise, at støjen er begrænset. Det er kommuner og politi, der laver vurderingen. Derfor kan der være forskel fra kommune til kommune.
- Danmark – lukker klokken 6: I Danmark er det kommuner i samarbejde med politi, der fastsætter lukketiden. Derfor kan den variere fra kommune til kommune og fra sted til sted. Men i for eksempel Aalborg Kommune, hvor festgaden Jomfru Ane Gade ligger, kan diskoteker holde åbent til klokken 6. Det fremgår af Aalborg Kommunes regler. Derudover har Aalborg åbnet muligheden for morgenværtshuse, der kan have åbent fra 03-12.
Note: Der er tale om lukketider før coronakrisen.
Jomfru Ane Gade klar til nye lukketider
Talsmanden for restauratørerne i Jomfru Ane Gade i Aalborg, Henrik Foget Jensen, er positiv over for at ændre på nattelivets åbningstider på den anden side af coronakrisen.
- Det vil være fint at kigge på åbningstiderne, så vi trækker lukketiderne lidt tilbage og tvinger nattelivet til at åbne lidt tidligere på aftenen, siger Henrik Foget Jensen.
Undersøgelser: Lukketider påvirker vold
Effekten af at lukke for alkoholserveringer tidligere på natten er blevet beskrevet ved flere lejligheder.
I 2012 udkom et meget omtalt norsk studie, der viste, at for hver time udskænkningsstederne sælger alkohol, øges volden med 16 procent.
I den australske by Newcastle indførte de i 2008 nye lukketider efter flere voldelige episoder i byen og gik fra at holde åbent til klokken 5 til nu at holde åbent til klokken 3 eller 3.30. Her oplevede de et fald i voldsepisoder på 37 procent i de områder, hvor der var kommet nye lukketider, viser en undersøgelse.
I England har man set en lignende tendens. Her har forskere kortlagt konsekvenserne af, at pubbernes åbningstid blev udvidet med en time fra klokken 23 til 24 fra 2005 til 2006. De tog udgangspunkt i antallet af folk, der mødte op på skadestuen på St. Thomas Hospital i London med alkoholrelaterede skader.
I marts 2005 blev der registreret 79 episoder, hvor folk kom ind med skader, som var relaterede til alkohol. Et år senere i samme måned var tallet steget til 250.