Coronavirus

Nye tal får ekspert til at "spærre øjnene op" og barer i Jomfru Ane Gade til at overveje at lukke tidligere

Talsmand for restauratører i Jomfru Ane Gade i Aalborg er positiv over for idéen om at lukke nattelivet tidligere.

Under coronakrisen er antallet af voldsanmeldelser faldet drastisk.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi er der blevet anmeldt 31 procent færre voldstilfælde end forventet i ugerne fra nedlukning af landet indtil genåbningens fase 1. Det vil sige i perioden 13. marts til 15. april 2020.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Faldet skyldes især, at nattelivet har været lukket helt ned, vurderer Det Kriminalpræventive Råd. Derfor bør man overveje, om man kan fastholde nogle af effekterne på kriminalitetsniveauet fra coronanedlukningen.

- Når man arbejder med kriminalitetsforebyggelse, er det virkelig noget, der får en til at spærre øjnene op, siger analytiker Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd.

Han peger på forskning fra Norge, der viser, at for hver time udskænkningsstederne sælger alkohol, øges volden med 16 procent. Erfaringer fra Sverige viser, at det nedbringer volden ikke at udskænke alkohol til meget berusede personer.

Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at man i de enkelte byer sætter sig sammen - politimyndighed, restaurationsbranche, kommune og bevillingsnævn - og kigger på, hvad man lokalt kan gøre for at fastholde et lavere kriminalitetsniveau i nattelivet.

Skru ned for blusset hele vejen rundt

Siden 18. maj har det været tilladt for restauranter, barer og værtshuse at holde åbent til klokken 24. Natklubber og diskoteker er fortsat lukkede.

Talsmand for restaurantørerne i Jomfru Ane Gade i Aalborg Henrik Foget Jensen er positiv over for at ændre på nattelivets åbningstider på den anden side af coronakrisen - eksempelvis at lukke klokken 2 eller 3, som de gør i Norge.

- Det vil være fint at kigge på åbningstiderne, så vi trækker lukketiderne lidt tilbage, så vi tvinger nattelivet til at åbne lidt tidligere på aftenen, siger Henrik Foget Jensen.

Han mener dog, at det ikke er nok at stramme reglerne om åbningstider og udskænkning af alkohol på natklubber og barer, da man bare flytter festen ud på gaden, så længe man kan købe alkohol i kiosker døgnet rundt.

- Kan vi lave nogle reguleringer og skrue lidt ned for blusset hele vejen rundt, tror jeg, at det ville være supergodt. Jeg tror ikke på, at kun nattelivet er leverandør til det her problem, siger Henrik Foget Jensen.

Afstemning

Er det en god idé at lukke nattelivet tidligere - eksempelvis klokken 2 - for at nedbringe volden?

Festen fortsætter bare andre steder

Hos Horesta, der er hotel-, restaurations- og turisterhvervenes brancheforening, er de skeptiske over for undersøgelsen, da den kun har undersøgt den periode, hvor alle caféer, restauranter og værtshuse har været lukkede, samtidig med at der har været et forsamlingsforbud.

Det vil naturligvis føre til mindre vold, når folk ikke mødes, lyder det fra Horesta.

- Det er en lidt hurtigt konklusion. Det er enormt interessant at kigge på det, men vi bliver nødt til at have alle parametre med, siger Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i Horesta.

Hun peger på, at politiet har været mere synlige i gadebilledet i perioden, hvilket også har betydning for det lave antal voldsepisoder.

Horesta mener ikke, at det vil være en god løsning at indføre permanente begrænsninger i nattelivets åbningstider på den anden side af coronakrisen.

- Det er en kende naivt at tro, at festen ikke bare fortsætter andre steder. Bare fordi stederne lukker klokken 22, 24 eller 2, er det ikke ensbetydende med, at vi sender de glade mennesker hjem i seng. Når vi har et professionelt natteliv, har vi også nogle professionelle ansatte, som er ansvarlige for at sikre ro og orden, siger hun.

Undersøgelsen fra Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi viser videre, at både antallet af anmeldelser om vold, indbrud og hærværk ligger markant lavere end de forrige tre år. Til gengæld er antallet af anmeldelser om husspektakler - defineret som støj, uro eller voldsom adfærd i et privat hjem - er steget med 42 procent.