Coronavirus

Er antistoffer en garanti for immunitet - det skal danske forskere nu undersøge

40.000 danskere og deres familier skal testes det næste år.

Ét af de store ubesvarede spørgsmål under coronapandemien er, om smittede personer efterfølgende er immune overfor sygdommen.

Det spørgsmål skal forskere på Rigshospitalet nu dykke ned i. Hospitalet står nemlig i spidsen for et nyt forskningsprojekt, som skal undersøge smittespredning og immunitet blandt den arbejdsaktive del af befolkningen.

Projektet skal gøre forskerne klogere på, hvordan coronasmitte spreder sig på arbejdspladsen og blandt den arbejdendes familie og nære kontakter.

Samtidig skal projektet kaste lys over, om tidligere smittede bliver - og forbliver - immune, efter personerne har haft covid-19.

- Ved at undersøge en stor gruppe mennesker vil vi blive klogere på smittespredningen blandt mennesker, som er repræsentative i det danske samfund. Vi vil følge dem over tid og forstå immuniteten og hvordan antistofniveauet udvikler sig over tid, fortæller læge, projektleder og Ph.d., på Rigshospitalet, Cecilie Bo Hansen til TV 2.

Antallet af antistoffer falder over tid

Forskerne antager, at der er en eller anden form for beskyttelse, hvis en person danner antistoffer mod coronavirus, men fordi covid-19 stadig er så ny en sygdom, ved man endnu ikke noget om den langvarige beskyttelse.

Dog viser studier - både fra Kina og herhjemme, ifølge Cecilie Bo Hansen, at antallet af antistoffer falder over tid.

- Men om de betyder, at man ikke længere har beskyttelse, ved vi ikke med sikkerhed, siger hun.

Håbet er blandt andet, at forskningsprojektet kan gøre os klogere på denne beskyttelse.

Forskellig fra person til person

For i udgangspunktet kan beskyttelsen være forskellig fra person til person. Ved en normal forkølelse har man ikke antistofer i særlig lang tid efterfølgende, og kan derfor hurtigt blive smittet igen, forklarer Cecilie Bo Hansen.

Viden om immunitet er i høj grad koblet op på endnu en hidtil ukendt faktor i forbindelse med covid-19. Udviklingen af en vaccine.

- Biologien omkring vores immunsystem og måden vi opnår immunitet på, er afgørende for vores viden om at få den bedste beskyttelse. Vi håber på at kunne bidrage rigtig meget til vaccineskabelsen ved at nærstudere vores prøver, siger Cecilie Bo Hansen.

Og selvom videnskaben er langt fra at nå i mål, så er det ifølge den danske læge opmuntrende at opleve, at der i øjeblikket sker en kæmpe opblomstring på forskningsområdet omkring covid-19 over hele verden.

- Lige nu lærer vi rigtig meget om beskyttelse - og antistoffer er ikke den eneste del af immunforsvaret, som kan give beskyttelse, siger hun.

Tre test på et år

Forskningsprojektet skal løbe over det kommende år, hvor forskere tre gange vil tage antistof-test fra ansatte ved Novo Nordisk-koncernen og deres familier.

Deltagerne i eksperimentet vil være dansk-baserede medarbejdere i Novo Nordisk A/S, Novozymes A/S, Novo Holdings og Novo Nordisk Fonden samt samlevere og voksne børn. Det er frivilligt, om man ønsker at deltage, men forskerne håber, at op mod 40.000 personer vil deltage.

Det nye projekt er et samarbejde mellem forskere tilknyttet Rigshospitalet, Herlev Hospital og Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og Novo Nordisk A/S.

Til næste sommer håber Cecilie Bo Hansen at kunne præsentere nogle klare resultater af forskningen.

- Personligt håber jeg, at biologien viser, at vi er mere beskyttede, end vi tror, siger hun.