Samfund

TV 2s skjulte optagelser fra plejehjem må ikke vises – familie er chokeret

Landsretten har forbudt TV 2 at vise optagelser fra plejehjem. Ekspert frygter, hvad afgørelsen kan betyde for demenssyges mulighed for at udtale sig.

Charlotte Ahm er rystet og chokeret.

I tre år har hun råbt op om kritisable forhold på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, hvor hendes 90-årige farmor, den demenssyge Else, boede i en årrække.

Ifølge Charlotte Ahm og hendes familie blev Else udsat for omsorgssvigt på plejehjemmet og efter gentagne forgæves henvendelser til ledelsen på plejehjemmet og Aarhus Kommune, så familien ikke nogen anden udvej end at kontakte TV 2.

For at dokumentere de kritisable forhold, som familien oplevede på plejehjemmet, foretog TV 2 efter aftale med familien skjulte optagelser i Elses lejlighed på Kongsgården.

Men tirsdag har Vestre Landsret stadfæstet et fogedforbud, der betyder, at TV 2 ikke må vise optagelserne, der dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.

En afgørelse som Charlotte Ahm er dybt uenig i:

- Hvorfor må danskerne ikke se, hvordan dagligdagen er for de svageste på landets plejehjem?

- Vores familie er naturligvis helt uforstående overfor, at Vestre Landsret kan nå frem til den kendelse. Ikke mindst når jeg som barnebarn og værge, og alle Elses syv børn, har bakket op om TV2s opsætning af det skjulte kamera og den efterfølgende visning af de skjulte optagelser i en tv-dokumentar, siger Charlotte Ahm.

Nok er nok

Da Elses pårørende i august 2019 henvendte sig til TV 2, frygtede de, at deres mor og bedstemor blev udsat for massive omsorgssvigt på det plejehjem, hun boede på.

Forinden havde familien på adskillige møder med plejehjem og repræsentanter fra forvaltningen i Aarhus Kommune luftet deres bekymringer.

Charlotte Ahm fortæller, at særligt én episode gjorde familien bekymret for plejehjemmets behandling af Else.

Familien oplevede, at plejerne lod Else hænge i en loftlift, der bruges til at løfte hende fra kørestolen over til sengen, hvilket ifølge familien medførte sår på Elses inderlår.

- Der skreg hun virkelig, det gjorde ondt. Selen havde nappet hende og alt muligt. Det var dér, vi sagde, at så stopper vi. Nu gider vi ikke mere, siger Charlotte Ahm.

TV 2-optagelserne fra Kongsgården endte med at blive en del af en dokumentarudsendelse om forholdene for to demenssyge borgere på to plejehjem i Danmark.

Retten går imod familiens ønske

Med landsrettens afgørelse kan dokumentaren altså ikke vises i tv, og det mener Charlotte Ahm er ”nedslående og trist”.

- Der er begået en lang række svigt mod min farmor fra plejernes og kommunens side, og nu vælger landsretten så at stoppe en udsendelse, fordi man ønsker at beskytte min farmor mod TV2s optagelser, siger hun.

Landsretten mener, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for Else, at en offentliggørelse også vil være ulovlig.

Retten lægger især vægt på, at Else grundet sin demenssygdom ikke er i stand til selv at give et gyldigt samtykke til optagelserne, og retten mener ikke, det er tilstrækkeligt, at alle hendes syv børn og barnebarnet, der er værge for hende, har givet TV 2 samtykke til optagelserne

- Men min farmor og hele hendes familie og jeg, som er værge, ønsker slet ikke den beskyttelse. Vi ønsker den udsendelse frem, og hele familien er derfor dybt rystede over, at retten slet ikke har det for øje, siger Charlotte Ahm.

Rådmand undskylder

Selvom optagelserne ikke er blevet offentliggjort, har sagen allerede taget fart i Aarhus. Kommunen har således erkendt, at der er sket svigt og forsømmelser, og at der på Kongsgården har været uacceptabel sprogbrug og tone.

Efter hård kritik fra flere pårørende til borgere på Kongsgården har den ansvarlige rådmand Jette Skive (DF) undskyldt til de berørte familier. Hun fik optagelserne at se, inden de blev ramt af et fogedforbud.

- Jeg blev frygtelig ked af det, jeg så, og handlede på udsendelsen med det samme. For sådan skal det bare ikke fungere på noget plejehjem. Jeg kan ikke referere fra optagelserne, men det handlede rigtigt meget om manglende takt og tone og om den måde, man er på overfor folk, der ikke har et sprog. Det rystede mig, sagde hun i april 2020 til Aarhus Stiftstidende.

Også borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), har indrømmet, at der er sket fejl på Kongsgården.

- Der er sket svigt, og der er også handlet allerede. Men vi er nødt til at få klarlagt, om alt også er på plads nu, så man fremadrettet kan være tryg ved at sende sine gamle på plejehjem – også på Kongsgården, sagde Jacob Bundsgaard i april.

Den hårde kritik af Kongsgården betød, at 13 plejere på plejehjemmet i foråret blev indkaldt til tjenstlige samtaler, ligesom plejehjemmets forstander er blevet fjernet.

Derudover er områdechefen ikke længere ansvarlig for Kongsgården.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive, har desuden varslet flere fyringer.

Ekspert: Kommunen krænker Else

Charlotte Ahm mener, at landsretten har beskyttet de forkerte på trods af Jette Skives løfter om fyringer.

- Jeg sidder tilbage med en følelse af, at landsretten har beskyttet plejerne og Aarhus Kommune mod en kritisk dokumentar. Hvis ikke pressen skulle kigge med i, hvordan vi behandler vores svageste ældre, hvem skulle det så være?

- De ældre demente har jo ingen stemme så. Og dokumentaren handler jo ikke kun om, hvordan forholdene er på Kongsgården i Aarhus. Den tegner jo et generelt billede af de udfordringer, der er med plejen af vores ældre i hele Danmark, siger hun.

Den kritik bakkes op af en demenspsykolog med 25 års erfaring, Anneke Dapper-Skaaning, der har arbejdet som konsulent for Sundhedsstyrelsen, hvor hun blandt andet har undervist plejehjemspersonale.

Hun har set optagelserne fra Kongsgården, da hun medvirker i den nu forbudte dokumentar og har derfor vurderet de forhold, hun så:

- Ud fra de optagelser, jeg har set, så er det Else, der bliver krænket i de handlinger, der foretages af plejernes. Den måde, der bliver talt om hende og nogle gange til hende. Den måde hun ikke får den pleje, hun har brug for. Det er jo en krænkelse. Jeg synes ikke på nogen måde, at optagelserne, som jeg har set dem, krænker Else ved at blive vist.

- Man ser hende næsten ikke sådan rent fysisk, og hun bliver ikke gjort til grin på nogen som helst måde. Det er meget, meget tydeligt i optagelserne, at der er tale om en kvinde, der har brug for omsorg, som hun ikke får. Det er ikke en krænkelse at filme dette. Det er en krænkelse ikke at give hende den hjælp, hun har brug for, siger Anneke Dapper-Skaaning.

Hun er bange for konsekvenserne af sagen fremadrettet, da den rummer flere vigtige principper, mener hun.

- Jeg bliver bekymret for andre mennesker, som har kognitive skader. Hvordan kan vi passe på dem, når de ikke kan tale for sig selv? Og når det er åbenbart, at deres pårørende heller ikke kan tale for dem – hvem skal så tale for dem? Hvem skal så hjælpe dem? spørger Anneke Dapper-Skaaning.

Rådmand: Der er ikke nogen vindere

Rådmand Jette Skive er tilfreds med tirsdagens afgørelse i landsretten og mener, at det er udtryk for, at Aarhus Kommune har handlet korrekt.

- Jeg håber aldrig nogensinde, at vi kommer dertil, at vi skal have skjult overvågning for, at vi kan være sikre på, at vores personale og hele sundhed- og omsorgsområdet agerer, som de skal. Der kan ske fejl alle steder, det er der sket her. Det er en uacceptabel adfærd, vi har været vidne til, os der har set videoen. Det har jeg taget handling på hele vejen igennem, og det forventer jeg, at der bliver fulgt op på.

- Men jeg føler ikke, der er nogen vindere i den her ulykkelige sag overhovedet. Jeg føler faktisk, vi er tabere alle sammen. Det er en ulykkelig sag, vi har været i retten med. Det viser retten jo også klart, at det er det. Så jeg vil ikke stå med armene over hovedet og sige, at vi er en flok vindere i dag. Absolut ikke, siger hun til TV 2 Østjylland.