Samfund

Ledigheden på højeste niveau siden 2013 - og flere store fyringsrunder er ikke engang talt med

Siden Danmark blev lukket ned på grund af coronakrisen, er arbejdsløsheden gået én vej; op. Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik

Arbejdsløsheden voksede i maj til 5,6 procent. Men tallet vil fortsætte med at vokse, lyder det fra økonom.

Ledigheden i Danmark er højere, end den på noget tidspunkt har været de seneste syv år.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik mistede cirka 6200 personer deres job i maj måned, og dermed kravlede arbejdsløsheden på det danske arbejdsmarked op på 5,6 procent, hvilket er den højeste andel siden 2013.

Fyringsrunder venter

Men den nye rekord kommer ikke til at stå længe.

Selv om tallene for maj er nye, står det nemlig allerede klart, i hvilken retning udviklingen går i juni. Ifølge Nykredits cheføkonom Troels Kromand Danielsen, vil ledigheden fortsætte med at stige.

Eksempelvis er gårsdagens fyringsrunde i SAS, hvor knap 1600 medarbejdere i Danmark mistede jobbet, ikke talt med.

Derudover har blandt andet Tivoli annonceret, at de skal afskedige 440 medarbejdere, Falck har meddelt, at 300 skal fyres og i går kunne ISS så fortælle, at de vil skære 300 stillinger i Danmark fra.

- Mange virksomheder tager nu konsekvensen af svækkede forretningsmuligheder og smider håndklædet i ringen og tilpasser medarbejderstaben. Det vil give flere ledige i de kommende måneder, skriver Nykredits cheføkonom Troels Kromand Danielsen i en analyse ifølge Ritzau.

De danske ledighedstal er blevet fulgt tæt siden starten af coronakrisen. Modsat Beskæftigelsesministeriet, der dagligt har opgjort antallet af nyledige, er tallene fra Danmarks Statistik blandt andet sæsonkorrigeret, hvilket gør, at de bedre kan sammenlignes med historiske tal.

Da ledigheden var største i kølvandet på finanskrisen, var 6,2 procent af arbejdsstyrken i Danmark ledige. Det var i foråret 2012.