Samfund

Derfor er det vigtigt at holde sine snap-streaks ved lige, forklarer 15-årige drenge

Læs spørgsmål og svar om snap-streaks længere nede i artiklen.

Flere børn og unge fortæller, at de bliver stressede. Årsagen er ikke lektier, karakterer eller venneaftaler. Nej, en del af forklaringen er Snapchats såkaldte streaks.

For eksempel har seks ud af ti piger i 9. klasse fået en anden til at passe sin telefon for ikke at miste sine snap-streaks. Det viser ny rapport fra Børns Vilkår, der mener, streaks er vanedannede.

Derfor vil flere partier og Børns Vilkår have undersøgt, om snap-streaks kan forbydes.

Men hvad er snap-streaks? Og hvorfor er bruger de unge så meget tid på det?

Det forklarer Nicolai Holde og Villiam Eidemak på 15 år, der har rekorder på henholdsvis 564 og 1054 streaks.

Hvordan fungerer snap-streaks?

Villiam: Hvis man snapper til hinanden flere dage i træk, så kommer der en emoiji og et tal ud fra navnet på den, man har snappet med. Hos mig er det en fodbold-emoji. Hver dag skal du sende en snap, og så stiger din snap-streak. Jeg har en streak på 1135, så jeg har sendt en snap til den samme i 1135 dage.

Hvorfor vil man gerne have mange streaks?

Villiam: I starten ville jeg bare gerne have det for at vise det til folk. Så kom jeg op på 200, uden jeg ikke interesserede mig så meget for det, men da jeg var oppe på 200, så ville det være spild, hvis jeg lod være med at fortsætte. Så er jeg bare blevet ved.

Nicolai: Man bygger et fællesskab, og på en måde er det en god ting i hverdagen, at man har kontakt til sine venner. Hvis man når op på mange streaks, så er det typisk med ens bedste venner, og man kan se, man har kendt hinanden længere. Man kan føle sig stolt over, at man har holdt streaken så længe.

Hvorfor er det vigtigt for dig at holde sine streaks ved lige?

Nicolai: Man får en glad følelse, hvis man er oppe på 100. Så er næste mål 200, og så et år. Så har man noget, man skal leve op til. Man har et mål.

Nicolai Holdes Snapchat.

Er der status i det?

Nicolai: Andre kan ikke se, hvem man har mange streaks med. Men nogle viser det, hvis de rammer 100 eller 200 streaks. Så lægger de dem op på deres snap-story, hvor alle venner kan se det.

Hvordan ville du have med at stoppe dine streaks i dag?

Nicolai: Hvis jeg skulle stoppe, skulle jeg have en rigtig god grund til det. Jeg kender flere, der er stoppet, fordi de havde det dårligt og havde kærestesorger, men så går der en uge, og så kommer de tilbage på Snapchat og fortryder det.

Villiam Eidemaks Snapchat.