Samfund

Borgmester om rod i coronaregler: - Det er amatøragtigt

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K). Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

En masse svenskere blev i weekenden afvist ved den danske grænse, og det ærgrer Helsingørs borgmester, der havde set frem til de feststemte turister.

Der var lagt op til "gränsfest" for svenskere i weekenden i Helsingør.

Lørdag åbnede grænserne delvist til Sverige, og nogle svenskere kunne igen rejse over Sundet til eksempelvis Helsingør.

Det var der mange, der gjorde, men en stor del af dem blev afvist. Og det er ægrer Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K). Det skriver både Helsingør Dagblad og den svenske avis Expressen.

- Håndteringen af grænseåbningen mod Sverige har været amatøragtig i Udenrigsministeriet. Der må sidde nogle skrivebordsgeneraler derinde. Det er absurd at kræve covid 19-tests af folk, der ikke kan blive testet, siger Benedikte Kiær til Helsingør Dagblad.

Forvirring over forskellige udmeldinger

Årsagen var forskellige udmeldinger fra de danske myndigheder i løbet af fredagen og lørdagen.

Som reglerne er i skrivende stund, skal svenskere have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark - og turisme falder ikke i den kategori.

Bor man i en af regionerne Skåne, Halland og Blekinge, må man frit rejse ind i Danmark, men i de nævnte regioner er der fortsat et højt smittetryk, og man skal derfor ved indrejse i Danmark kunne vise en negativ coronatest, der er taget maksimalt 72 timer før indrejse.

Men en sådan test kan man ikke få i Sverige, medmindre der er mistanke om sygdom.

Og fredag aften sagde Nordsjællands Politi til Helsingør Dagblad, at svenskere godt kunne komme over grænsen uden en test.

- Jeg kan bekræfte, at svenskerne fra Halland, Skåne og Blekinge fra lørdag klokken 7 må rejse til Danmark, og det er ikke nødvendigt at fremvise en test, sagde vagtchef David Buch til avisen.

Og rederierne oplyste til Sydsvenskan, at svenskere fra Skåne, Halland og Blekinge - tre regioner, der ellers er ramt af dansk karantæne - lørdag kunne rejse med færge fra Helsingborg til Helsingør.

- Vi har fået det bekræftet af politiet i dag, og vi vil forholde os til det. Rejsende er velkomne på vores færger i morgen, sagde Hans Froholdt, administrerende direktør for Sundbusserne, fredag til den svenske avis.

"Coronahysteri" koster i Helsingør

Men efter at flere svenskere kom i land lørdag formiddag, trak myndigheder og politi i bremsen, og stoppede resten af dagen mange svenskere fra at komme i land. De måtte i stedet vende om med uforettet sag.

- Man kan roligt sige, vi har været forvirrede, siger borgmester Benedikte Kiær til Expressen.

- Fredag aften fik vi at vide, at svenskere fra Skåne, Halland og Blekinge var velkomne. Men det blev lavet om dagen efter.

Resultatet var en masse skuffede svenskere - og store hovedbrud i Helsingør, der havde set frem til at få besøg af svenskere, der kunne skæppe i kassen i den nordsjællandske by.

- Vi har det hårdt netop nu. En hel del virksomheder her i Helsingør har svenske stamkunder, som er forsvundet helt, siger Benedikte Kiær til Expressen.

De svenske besøgende spiser, shopper og forbruger for 560 millioner kroner i Helsingør hvert år.

- Mange er frustrerede i Helsingør, og jeg forstår, at mange også er frustrerede på den svenske side. Der er snart sagt coronahysteri hos en masse mennesker, og det går ud over svenskerne, siger Benedikte Kiær.