Samfund

Bendtner, David Nielsen og David Boysen - her er nogle af de spillere, der har tabt penge på gambling

Bendtner, David Nielsen og David Boysen har alle tabt penge på gambling Ritzau Scanpix

I 2017 vurderede Spillerforeningen, at "op imod en tredjedel" af alle professionelle fodboldspillere i Danmark har problemer med spil.

Professionelle fodboldspillere, der skylder venner og holdkammerater penge, lovende karrierer, der stopper alt for tidligt, og kiosker, der må lukke på grund af spillegæld.

Konsekvenserne af spilleproblemer uden for banen er mange i dansk klubfodbold, og derfor så landstræneren for Danmarks fodboldlandshold, Kasper Hjulmand, helst, at spilreklamer blev forbudt.

Til Radio 4 begrunder han ønsket med, at han "har set masser af skæbner, også store stjerner, som vi alle kender, som ikke har flere penge, fordi de er blevet fanget af betting."

Hjulmand har ikke ønsket at uddybe sin holdning til TV 2, men betting blandt professionelle fodboldspillere er langtfra et nyt problem.

I 2017 oplyste Spillerforeningen, at man vurderede, at op imod en tredjedel af alle professionelle fodboldspillere i Danmark har problemer med spil, og i samme ombæring udtalte souschef i Center for Ludomani Henrik Brandt, at "spil er et stort problem i dansk fodbold."

Center for Ludomani og Spillerforeningen har ikke nogle nye eller opdaterede tal.

I 2014 konstaterede fodboldspilleren Michael Lumb, at der er meget gambling i dansk topfodbold. Dengang sagde han:

- Spilkulturen er meget udbredt. Sådan har det været i alle klubber, jeg har været i, og sådan er det vel overalt.

Her følger en række af de mere kendte eksempler på fodboldspillere med spilproblemer:

Tidligere gamblere i fodbold

 1. Patrick Da Silva

  Den tidligere ungdomslandsholdsspiller Patrick Da Silva stod i 2017 frem og fortalte om sin spilafhængighed, da han var tilknyttet Brøndby frem til 2016. Da Silva fortalte, at han havde tabt op mod 800.000 kroner over et par år, og at spillet endte med at påvirke hans præstationer. 

  - Det blev for alvor et problem, da jeg fik min første professionelle kontrakt. Der var mange, som spillede, og da jeg blev korsbåndsskadet, eskalerede det. Lige i starten af skadesforløbet spillede jeg, fordi alt var lige meget: Jeg tænkte ikke over pengene.

  - Jeg havde mange frustrationer på grund af skaden, og dem kom jeg af med ved at spille. Og så endte det med at blive højere og højere beløb, har Da Silva siden forklaret

  I dag er Da Silva ikke længere i behandling for ludomani. Han har siden 2019 været på kontrakt i Lyngby Boldklub.

 2. David Boysen

  Den tidligere Lyngby- og AB fodboldspiller, David Boysen, spiller i dag for Hapoel Nof HaGalil i Israel.

  Patrick Da Silvas indrømmelse i 2017 fik efterfølgende David Boysen fra Lyngby Boldklub til at erkende et omfattende misbrug. Over for TV 3 Sport indrømmede Boysen, at han ikke anede, hvor mange penge han havde brændt af på betting. 

  - Jeg ville være en rig mand, hvis jeg kun havde tabt 800.000 de sidste fire år, svarede den dengang 25-årige angriber, som dog afslørede, at han er ude af spillemisbruget, fordi han ikke havde flere penge og derfor var nødt til at stoppe. 

  David Boysen spiller i dag for Hapoel Nof HaGalil i Israel.

 3. Adnan Mohammad

  Adnan Mohammed, her i kamp for FC Helsingør, har haft en spillegæld på op mod en halv million kroner.

  Adnan Mohammad har spillet sig selv ud af en lovende fodboldkarriere allerede som 23-årig. Han er endt med en spillegæld på en halv million kroner – en gæld, som også er bygget op hos holdkammerater og træneren.

  Og i november sidste år blev hans kontrakt med superligaklubben Lyngby ophævet. Årsagen var det ukontrollerede spil uden for banen, hvor han fortæller, at han til sidst kunne miste 20.000 kr. i spil, uden at det gjorde indtryk på ham.

  Spilleproblemerne begyndte, da han i 2015 blev rykket op i FC Nordsjællands superliga-trup. Først mindre kuponer med spil på Champions League og VM, men da han fyldte 18 år, oprettede han en online-konto og spillede hele tiden. Der gik det galt.

  - Der er ikke nogen, der vil have mig på grund af det her. Der er flere norske og svenske klubber, der har været interesseret i mig, fordi de synes, jeg ser spændende ud på papiret, men så tror jeg, at de researcher på mig. Og så tager de afstand, sagde han til BT i februar i år.

 4. Nicklas Bendtner

  Nicklas Bendtner spillede millioner væk som Arsenal-spiller.

  Nicklas Bendtner har haft en karriere de fleste andre fodboldspillere ville misunde med ophold i Juventus, FCK og Wolfsburg for at nævne nogle få. I tv-serien Bendtner og Philine afslørede den tidligere landsholdsstjerne dog også noget mindre misundelsesværdigt.

  Hans hang til gambling og fester kostede ham nemlig millioner af kroner. Særligt, da han spillede i den traditionsrige engelske fodboldklub Arsenal. 

  - Jeg har spillet rigtig meget poker i mit liv. Jeg har spillet mod professionelle pokerspillere, siden jeg var 19. Jeg har tabt rigtig, rigtig mange penge. Urealistisk mange penge.

  - Det er svært at sætte en sum på, men omkring 50 millioner kroner - både på gambling og sjov og ballade, sagde han.

 5. David Nielsen

  Den nuværende AGF-træner og tidligere fodboldspiller David Nielsen har tidligere haft problemer med gambling.

  Den nuværende træner for AGF, David Nielsen, afslørede i sin bog 'Sorte Svin' fra 2008, at han havde oparbejdet en spillegæld på 1,2 millioner kroner. Nielsen havde fået et rentefrit lån i en lokal spillekiosk, men ifølge ejeren betalte han aldrig lånet tilbage.

  Det betød blandt andet at spillekiosken gik konkurs. 

  Dengang sagde David Nielsen til Nordjyske:

  - Jeg har pengene, men betaler aldrig min gæld på 1,2 millioner kroner. Dansk Tipstjeneste (det nuværende Danske Spil, red.) er tilfreds med, at sagen er blevet lukket i medierne og vil ikke vide af pengene.