Coronavirus

1000 unge samlet til campinglejr - politiet måtte gribe ind på åbningsdagen

"Vi lærer hele tiden," lyder det fra arrangørerne, der nu vil ændre ceremoni på campingpladsen.

Borgmesteren og eksperterne er bekymrede. Men arrangørerne og politiet forsikrer, at der er styr på situationen.

Det drejer sig om Skyland Beach Camp i Øster Hurup i Nordjylland, som egentlig skulle have været en festival for unge. Men på grund af coronavirus er det nu lavet om til en campinglejr for unge, og den åbnede søndag aften med 1000 deltagere på campingpladsen i Øster Hurup.

Det kan lade sig gøre uden at bryde forsamlingsforbuddet, fordi arrangørerne har delt det 21 hektar store areal, som campingpladsen omfatter, ind i mindre områder med 50 deltagere i hver. 21 hektar svarer til cirka 50 fodboldbaner.

Men allerede ved åbningen af Skyland Beach Camp søndag aften gik det galt, bekræfter politiet over for TV 2.

- Det er korrekt, at der opstod en situation søndag aften, hvor vi måtte opløse en mindre folkemængde, fordi folk stod for tæt, siger Poul Severinsen, vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi.

"Vi lærer hele tiden"

Det bekræfter den ene af arrangørerne, Bjørn Nikolaj Lund Pedersen.

- Det er korrekt. Vores vagter var selv opmærksomme på situationen og fik håndteret den. Og der var et enkelt tilfælde mere søndag, siger Bjørn Nikolaj Lund Pedersen.

Han forklarer, at søndag aften var lejrens åbnings- og velkomstceremoni med blandt andet fyrværkeri og bål i hver sin ende af området.

- Så det bliver sidste gang, man kommer til at se det i løbet af denne uge. Men der åbner en ny lejr 5. juli, og der ændrer vi på ceremonien. Vi lærer hele tiden her, siger Bjørn Nikolaj Lund Pedersen.

Arrangørerne forventer op til 1500 gæster i næste uge.

Borgmester: "Lidt uansvarligt"

Mogens Jespersen (V), borgmester i Mariagerfjord Kommune, hvor Øster Hurup ligger, mener, det er "lidt uansvarligt" af arrangørerne at gennemføre Skyland Beach Camp.

Han stoler dog på, at politiet og sundhedsmyndighederne, som har givet grønt lys for arrangementet, har styr på situationen.

- Man kan ikke lukke hele sommerlandet ned. Jeg er selvfølgelig lidt bekymret, men stoler på, at politiet har styr på det, siger Mogens Jespersen ifølge Ritzau.

Søren Riis Paludan, virolog ved Aarhus Universitet, siger til DR, at arrangementet udgør en "risiko for, at der sker unødvendig spredning".

Til TV 2 siger han, at det potentielt kan betyde en ekstra smitterisiko, at arrangementet bliver holdt blot 90 kilometer fra Hjørring, der har været ramt af et udbrud af smitte med coronavirus.

- Hvis en person derfra vælger at tage til dette arrangement, udgør det potentielt en ekstra risiko, siger Søren Riis Paludan.

Politiet: Vi har styr på det

Han mener heller ikke, risikoen ved arrangementerne med studenterkørsel i den senere tid udgør en lige så stor risiko for smittespredning som Sky Beach Camp.

- Studenterkørslerne foregår under mere strukturerede forhold, siger Søren Riis Paludan.

En anden ekspert, Allan Randrup Thomsen, professor i ekspererimentel virologi ved Københavns Universitet, er også skeptisk over for Skyland Beach Camp. Han siger til DR, "at denne her virus trives i det, vi kalder superspreder-situationer, og det er sådan noget som det her".

Men hos Nordjyllands Politi, som har givet grønt lys til arrangørerne, siger man, at der er styr på situationen i Øster Hurup.

- Vi er til stede på de tidspunkter, hvor der kan være en risiko for, at folk har svært ved at overholde retningslinjerne. Og hvis vi observerer noget, siger vi det videre til ejeren af campingpladsen, som sørger for, at folk spreder sig, siger vicepolitiinspektør Poul Severinsen.