Coronavirus

Virksomheder tager ansattes temperatur for at undgå coronaudbrud - men ekspert advarer

Professor i infektionsmedicin siger, at det kan give en falsk tryghed at tage medarbejderes temperatur.

Når de 700 medarbejdere på vindmøllefabrikken Siemens Gamesa i Aalborg hver morgen møder på arbejde, skal de ind i et telt, hvor et kamera måler deres temperatur. Hvis den er over 38 grader, bliver medarbejderen sendt hjem.

Det har Aalborg-virksomheden nu indført i et forsøg på at forhindre, at virksomheden bliver ramt af et udbrud af smitte med coronavirus. I Hjørring i Nordjylland har både plejehjem og skoler været ramt af udbrud.

- Hvis jeg får et smitteudbrud, som gør at jeg skal sende alle mand hjem, så skal jeg lukke ned mindst 14 dage, siger Peter Birkegaard, fabriksdirektør på Siemens Gamesa i Aalborg til TV 2.

Og skal man tro de medarbejdere, TV 2 mødte, da de fik taget temperaturen i teltet, er det et rigtigt godt initiativ.

- Det er faktisk dejligt. Betryggende, at der bliver gjort noget, siger produktionsmedarbejder Michelle Holst Sørensen.

- Man kan jo godt have noget i kroppen, selv om man ikke aner noget om det, siger operatør Kim Nielsen.

Også hos en anden vindmøllefabrik, Vestas, tager man medarbejdernes temperatur inden dagens arbejde starter.

- Det er bare et af mange initiativer, siger Thomas Rune Pedersen, vicedirektør i Vestas.

Professor: Falsk tryghed

Men Lars Østergaard, professor og ledende overlæge i infektionsmedicin på Aarhus universitet, mener, temperaturmålingerne kan give både medarbejdere og virksomhedernes ledelse en falsk tryghed.

Det kan få medarbejdere til at være mindre opmærksomme på sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand og hyppigt spritte af, siger han.

- Man kan godt have covid-19 uden at have feber, og på den måde kan det give en falsk tryghed. Hvis man siger til selv: "Jeg har det ikke, og de andre har det heller ikke", så slækker man på kravene, siger Lars Østergaard.

Men hos Siemens Gamesa mener man tværtimod, temperaturmålingerne er med til at sikre, at medarbejderne også holder fokus på det i løbet af arbejdsdagen.

- Medarbejderne ser de her kameraer og bliver opmærksomme på, at der er noget, vi skal huske. At holde afstand, spritte af og blive i de grupper, hvor vi er, siger Peter Birkegaard.