Studenter går viralt efter smuk gestus: Stoppede fest ved bisættelse og tog huerne af
Kisten blev båret ud i samme øjeblik, som en lastbil med festende studenter kørte forbi.
Den seneste tid er der blevet truttet, hujet og jublet over hele Danmark, når studenterne traditionen tro er kørt omkring i landet.
Lørdag var glæden og festlighederne ved studenterkørslen nået til Sæby, hvor TV2 Nord's direktør Mikael Justesen også befandt sig, dog i en noget anden anledning.
Han var nemlig til en bisættelse i Sæby Kirke, og da kisten skulle bæres ud af kirken, og de pårørende skulle tage den sidste afsked med den afdøde, dukkede en lastbil op fyldt med nybagte studenter.
- Jeg når lige at tænke: åh nej, meget uheldig timing i dette meget højtidelige øjeblik - og jeg skæver op til de mange hvide huer, husker Mikael Justesen situationen.
Men da han og resten af gæsterne foran kirken kigger op på studenterne, ser de, at studenterne har taget deres huer af.
Musikken er slukket, og båthornene holder pause. Studenterne står stille med huerne i hånden og med front mod kirken, mens lastbilen passerer rustvognen og følget.
Først da lastbilen har rundet kirken og er drejet væk fra de sørgende, går festen i gang igen for studenterne.
- Selvom lastbilen er kørt væk, kan vi stadig høre, da de tænder musikken igen, og festen fortsætter. Men det er super livsbekræftende for os, som deltager i bisættelsen. Også de nærmeste pårørende synes, det er rigtig fint, siger han søndag til TV 2.
En ekstra karakter
Oplevelsen fik efterfølgende Mikael Justensen til tasterne. På Facebook delte han et opslag, hvori han beskrev episoden og roste studenterne for deres opførsel.
- Så hvis nogle af de studenter, der passerede Sæby Kirke lige omkring middag i dag - eller deres forældre - skulle læse disse linjer: tak fordi I midt i jeres jubel fandt det passende at standse festen et kort øjeblik i respekt. Det rørte de nærmeste pårørende og alle os andre. Så kære unge studenter: I får hermed alle sammen en ekstra karakter, et rent 12-tal i ordentlighed, høflighed og dannelse, skrev han blandt andet.
Beskrivelsen er efterfølgende blevet delt mere end 13.000 gange og er nået ud til mange tusinde danskere.
Klassen er beæret
Budskabet er også nået frem til de unge mennesker fra den omtalte studenterkørsel fra Frederikshavns Gymnasies maritime linje.
Blandt andet Karl Primdahl fra 3.N, som til TV2 Nord siger, at klassen er beæret over, at så mange har tilkendegivet, at det var en flot gestus af de glade studenter.
- Det handler måske også om, at mange opfatter studenterkørslerne som larmende og med hensynsløse personer. Nogen gange er der jo folk, der buh'er af studenterne. Men i dette tilfælde blev der fra hele klassen i enighed vist respekt og ansvarlighed, siger Karl Primdahl, som fremhæver klassens sammenhold, fordi de som maritim klasse har rejst meget sammen og kender hinanden godt.
Afsenderen er glad for, at hans tak er nået frem til rette vedkommende.
- Jeg forsøgte, at nå frem til dem for at fortælle, at deres opførsel betød noget for os ved bisættelsen. Og så fik jeg kontakt med dem. Det viser, hvad Facebook kan i sådan en situation, siger Mikael Justensen.
- Det er så flot, at de unge mennesker - muligvis i en kæmpe brandert, stadig sanser at gøre det i det allermest højtidelige øjeblik for os andre.