Samfund

En hær af sydkoreanske pop-fans er blevet politiske – tre danske fans fortæller hvorfor

Både Donald Trump og modstandere af Black Lives Matter-bevægelsen har mærket fangruppens digitale styrke.

De har været med til at få sydkoreansk popmusik til at ligge øverst på verdens hitlister, men nu har såkaldte 'K-pop'-fans fra hele kloden forenet sig i kampen mod USA's præsident, Donald Trump, og for at støtte Black Lives Matter-bevægelsen.

Tre af dem, der har været en del af fangruppens virtuelle aktivisme, er danske. 18-årige Mia Tarp, 20-årige Anzhela Temirgaeva og 19-årige Husna Khan.

Husna Khan er allerede aktiv i Black Lives Matter-bevægelsen, fortæller hun. Så da hun så, at hashtagget #whiteoutwednesday, der er et modstykke til den antiracistiske bevægelse, begyndte at trende på de sociale medier, var hun klar på at vende det på hovedet.

- Det hashtag findes kun for at provokere, siger Husna Khan.

Sammen med Mia Tarp, Anzhela Temirgaeva og en hær af internationale K-pop-fans uploadede hun billeder og videoer af deres idoler under hashtagget. Søger man på det nu, bliver ens feed oversvømmet af billeder og videoer af de koreanske popidoler, og på den måde druknede det racistiske hashtag i koreansk popmusik.

Hashtagget #whiteouttuesday blev overtaget af K-pop-fans. Video: Christian Sejer Rasmussen

At missionen er lykkedes føles godt, fortæller den danske pige, der netop er gået ud af gymnasiet.

- Jeg bliver glad for at være K-pop-fan, når sådan noget sker, siger Husna Khan.

Snød Trump

K-pop-fansene hævder også at have spoleret Trumps stort anlagte vælgermøde i Tulsa. For Anzhela Temirgaeva begyndte det med et tweet:

- Hvor ville det være en skam, hvis K-pop-fans infiltrerede Trumps vælgermøde, stod der ironisk.

- Jeg er ikke særligt enig med Trump, slet ikke efter debatten om Black Lives Matter, så derfor delte jeg det, siger Anzhela Temirgaeva.

Opfordringerne om at bestille billetter til vælgermødet blev delt igen og igen af tusindvis af fans – mange af opslagene forsvandt efter et par timer, for at ingen skulle fatte mistanke om det, fortæller Anzhela Temirgaeva. Og pludselig blev det, der begyndte som en spøg, til virkelighed:

Selvom det er uklart, præcis hvor stor en rolle fanhæren spillede, var fremmødet til Trumps vælgermøde mildest tal ringe: Der dukkede kun godt 6000 mennesker op i arenaen, hvor der var 19.000 pladser, selvom holdet bag vælgermødet havde meldt totalt udsolgt og omkring en million interesserede.

Handler om mere end overflade

Noget af det særlige ved K-poppen er, at den ikke kun handler om musik, fortæller alle tre danske fans.

- Den blander alting, mange genrer og er ret teateragtigt. Man keder sig aldrig, siger Husna Khan.

Selvom teksterne er på koreansk, rammer de noget universelt, mener Mia Tarp.

- Meget af det handler om, at man skal acceptere sig selv, og at det er okay at være den, man er. Det er inspirerende, siger hun.

- Vi beskytter vores idoler

Det allerstørste K-pop-band lige nu, BTS, havde en finger med i spillet, da hæren af fans blev mobiliseret til at støtte Black Lives Matter-bevægelsen. De skrev et sjældent politisk tweet:

- Vi står imod racediskrimination. Vi fordømmer vold. Du, jeg og vi har alle ret til at blive respekteret. Vi står sammen. #Blacklivesmatter.

Samtidig donerede gruppen en million dollars til organisationen, og kort tid efter indsamlede BTS-fansene et tilsvarende beløb.

Kort om K-pop

K-pop er en musikgenre, der opstod i Sydkorea - forkortelsen K-pop står for koreansk pop. Det er en blanding af mange musikgenrer, og der lægges vægt på både dans, sang, det æstetiske og fællesskabet

I dag er en stor del af fankulturen på internettet. Der er ikke tal på, hvor mange K-pop-fans der findes på verdensplan. Men en opgørelse fra Korea Foundation viste, at der var 99 millioner mennesker meldt ind i fanklubber dedikeret til sydkoreansk kultur, heriblandt K-pop.

De mest dedikerede K-pop-fans kalder sig "stans" på de sociale medier, hvor deres profilbillede ofte er af deres idoler.

Flere udenlandske medier peger på, at K-pop-fansenes loyalitet over for deres idoler er flyttet med til de politiske formål. Det er de danske fans enige i.

- Vi beskytter vores idoler. Hvis de får racistiske kommentarer, hjælper vi dem. Og vi vil også hjælpe dem, de hjælper, siger Mia Tarp.

Når projekterne om at samle penge ind eller sabotere Trumps planer lykkes, sidder man tilbage med en følelse af stolthed, fortæller de danske fans.

- Der er en stærk følelse af fællesskab med de andre fans, når de her ting sker, siger Anzhela Temirgaeva.

Seks milliarder tweets

Der er også en anden grund til, at netop K-poppens fans er i stand til at mobilisere sig på de sociale medier. Husna Khan fortæller, at mange stort set altid er på sociale medier for at følge deres favoritkunstnere, men også for at debattere emner uden for musikken.

K-pop-tilhængernes digitale styrke kan måles på Twitter. Sidste år skrev titusindvis af K-pop-fans cirka seks milliarder tweets. Ifølge magasinet Esquire er det omkring 3 procent af alle tweets, der nogensinde er udsendt.

- Det er på alle planer, at vi bruger det med at dele ting og kommentere på forskellige platforme, siger Mia Tarp.

En stor del af de tre danske fans' kontakter i K-pop-miljøet bor i andre lande. Der ligger derfor et ekstra stort fanarbejde i at holde kulturen i live på tværs af tidszoner, når man som de allermest dedikerede fans livestreamer koncerter på flere skærme på samme tid. Det meste bliver delt, kommenteret og liket.

- Hvis man har energien til alt det, så kan man også spamme Trump eller #whiteoutwednesday, siger Husna Khan.