Coronavirus

Københavnere strømmede til vandet: - Der er afstand, men det er måske ikke helt en meter

Til gengæld var der god plads på de jyske kyster.

De seneste dage har billeder fra britiske strande i det sydvestlige England, hvor folk stimlede sammen for at tage en dukkert i heden, skabt forargelse og bekymring.

For strandgæsterne var tæt sammen på trods af, at de seneste dage har været fulde af advarsler om at holde afstand til andre for at holde coronasmitten under kontrol.

Briter på stranden i Brighton 25. juni.
Også på stranden i Bournemouth var der godt fyldt op.

Men i dag var situationen herhjemme lidt den samme - mens termometret nærmede sig 30 grader, og skolernes sommerferie blev skudt i gang, strømmede københavnerne til havnebade og strande for at få en forfriskende dukkert.

- Måske ikke helt en meter

Et af de steder, folk var mødt talstærkt op for at få sol og vand, var på Ofelia Beach over for Operahuset i København. Selv om der var skiltning om afstand, lå håndklæderne side om side.

- Der er afstand, men det er måske ikke helt en meter, siger Mads Bedstrup, da han vurderer, hvor langt der er til naboernes håndklæder.

Området ved Ofelia Beach bag Skuespilhuset.

Mads Bedstrup, der er studerende, er taget på Ofelia Beach med to venner, fordi det er "deres go-to sted". Tanken om coronavirus ligger et sted i baghovedet hos dem.

- Men jeg er ikke sådan bange for virussen lige nu, siger Emil Andersen.

Nordhavnen var et af de steder, der var rigtig mange mennesker.

De forstår godt, at folk kan blive forargede, når de ser billederne af de propfyldte britiske strande. Men de mener, at det er noget andet at herhjemme.

- Det handler også om, hvilken situation, man er. Om smittetrykket og sådan. Herhjemme virker der til at være mere styr på det end i Storbritannien, trods alt, siger Mads Bedstrup.

Islands Brygge.

- Det handler også om at komme igang igen

Laura Kjellberg Junager er taget ud i solen på Nordatlantens Brygge på Christianshavn sammen med en veninde. Deres håndklæder ligger tæt, men de kender hinanden, så smittekæden findes allerede. Og de har håndsprit med i tasken.

- Vi tog herhen, fordi der var for mange på Ofelia Beach. Da vi kom for to timer siden, var her ret tomt - men nu er her helt proppet, siger Laura Kjellberg Junager.

På Nordatlantens Brygge.

Tidligere på dagen talte de om, hvordan det kan være svært at sidde i mængden af badegæster på grund af smitterisikoen. For folks grænser kan jo være meget forskellige, og hvornår kan man tillade sig at sige noget?

- Men indtil videre har det faktisk været fint, siger Laura Kjellberg Junager .

Hun er ikke bange for at blive smittet - det er i højere grad bekymringen om at give smitten videre til andre, der ligger i baghovedet. Alligevel føler hun, at det er okay at være på kajen i dag, for varmen er så voldsom.

Der skal holdes en meters afstand for at sikre, at smitten ikke spreder sig.

- Det handler også om at komme igang igen og videre fra coronavirussen. Og så at blive ved med at huske de nye spilleregler med sprit og afstand, siger hun.

- For en måned siden ville vi ikke have gjort det

Lidt længere oppe af Nordatlantens Brygge i København ligger de to gymnasieelever Filippa Juul og Zoe Rockford. De har sommerferie, og er taget til vandet med en gruppe venner, som de er meget sammen med. Derfor tør de godt sidde ret tæt.

- Hvis en af os har corona, så får vi det nok alle sammen, siger Filippa Juul.

På Nordatlantens Brygge i København var der fredag eftermiddag fyldt godt op.

- Men for en måned siden ville jeg ikke have gjort det her, siger hun.

Zoe Rockford er enig i, at det hele er meget anderledes sammenlignet med nedlukningen.

- Det er noget helt andet nu. På en måde er det også underligt, at alting var lukket fuldstændig ned, og nu er det meste åbent igen, siger hun.

Islands Brygge i København.

De to gymnasieelever er enige om, at de ville reagere, hvis en anden strandgæst kom for tæt på. For selv om de ikke er bange for selv at blive smittede, vil de gerne holde fast i de smittesikre vaner.

På Islands Brygge har man markeret felter på græsplanen, så folk ikke ligger for tæt. Det virker - der er god plads.

- Så ville jeg nok rykke mig lidt væk, siger Filippa Juul.

Længere mellem folk i Jylland

Mens der var godt fyldt op ved vandkanten i København, var der til gengæld bedre plads flere steder i Jylland.

I Vestre Fjordpark i Aalborg nød mange mennesker solen - de fleste med behørig afstand.

Vestre Fjordbad i Aalborg var fredag velbesøgt.

- Vi har taget vores forholdsregler. For eksempel holder vi afstand til andre mennesker, siger studerende Luna Mølgaard.

Hun forklarer, at forholdsreglerne ligger i baghovedet:

- Vi har jo gjort det i flere måneder, så det er blevet en naturlig del af dagligdagen.

På stranden ved Søndervig er der til gengæld langt mellem gæsterne.

På stranden ved Søndervig var der god plads mellem badegæster.

- Det gode ved Vestjylland er, at der er masser plads, og strandene er brede. Så man kan holde den nødvendige afstand til hinanden, siger Anette Pedersen til TV Midtvest.

Hun bor til daglig i Københavnsområdet, men nyder i disse dage vejret og vandet på stranden i det vestjyske.

- Der er altid god plads i Vestjylland - slet ikke som i København, tilføjer hun.