Samfund

Skole advarer forældre om voldtægtskultur - politiet patruljerer i området

Københavns Vestegns Politi har ikke fået nogle anmeldelser, men har øget patruljering og opfordrer unge til at henvende sig.

Forældre til folkeskoleelever på en skole i Høje Taastrup Kommune har modtaget et brev fra skolen på forældreportalen Aula. Brevet beskriver en bekymrende festkultur, der udspiller sig på skolens område efter lukketid.

Ifølge brevet, der er underskrevet af skoleledelsen, er bekymringen ikke møntet på skoleeleverne, men på unge mænd, der kommer fra nabobyerne Hedehusene og Charlotteager, som de unge er utrygge ved.

- De unge mennesker fra Hedehusene og Charlotteager udviser nemlig en rigtig bekymrende adfærd i form af voldtægtskultur. Vi har flere piger, som fortæller om, hvordan de bliver hevet fat i, trukket ind i buskadser, generelt isoleret fra deres venner og gruppen for at få tilbud om penge, hvis de for eksempel viser deres numse/bryster, står der blandt andet i brevet.

Skolen skriver endvidere, at en forbrydelse kan være på vej, selvom pigerne siger tydeligt fra.

- Sådan som det bliver fortalt, vurderer vi, det kan være et spørgsmål om tid, før en reel voldtægt finder sted, står der fortsat.

Det drejer sig om piger ned til 6. klasse, lyder det i brevet.

På alle måder et ubehageligt brev at få

Forældre til børn i 6. til 9. klassetrin på skolen har modtaget brevet. En af dem er Anders Lisborg, der har en datter i 8. klasse.

Han var dybt rystet og chokeret, da han modtog brevet. Særligt over at sommerferien står lige for døren, og brevet ikke indeholder nogen løsninger på problemet.

- Det er på alle måder et ubehageligt brev at få. Når man modtager sådan et brev med deciderede trusler om voldtægter af vores børn, så forventer vi selvfølgelig, at der er en klar handlingsplan. Det læser jeg ikke ud fra brevet, siger Anders Lisborg til TV 2.

Ifølge Anders Lisborg har hans datter ikke selv oplevet nogle ubehagelige situationer.

Kommunalpolitiker oplever "overdramatisering"

Formanden for institutions- og skoleudvalget i Høje Taastrup Kommune fortæller til TV 2, at han oplever, at skolen har ”dramatiseret” hændelsen.

- Jeg blev fortørnet og ærgerligt over, at der var lagt et brev op på Aula med en dramatisering og noget ordvalg, som jeg ikke synes, var passende, siger Kurt Scheelbeck (K), formand for institutions- og skoleudvalget i Høje Taastrup Kommune.

Hvad mener du om, at det ifølge brevet er pigerne selv, der udtrykker utryghed og bliver isoleret fra deres venner?

- Jeg kan ikke umiddelbart forholde mig til det, pigerne siger. Hvis de føler sig krænket, er der absolut sket noget, vi skal grave videre i. Hvis det er noget, der er forgået i virkeligheden, skal vi dykke ned i det. Vi har politiet med i den her indsats, siger han.

Anders Lisborgs datter får ikke lov at hænge ud på området længere. Han synes dog, at det er forkert, at det er eleverne, der skal blive hjemme.

- Det er jo ikke dem, der skal vige, og de skal kunne nyde deres sommerferie under trygge omstændigheder, siger han.

Kurt Scheelbeck fortæller, at forældrene er indkaldt til dialogmøde i fritidsklubben, hvor børnene fra skolen går.

Politi: - Ingen anmeldelser

Brevet har vakt opsigt på sociale medier, hvor blandt andre integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) delte brevet på sin Facebook-profil torsdag aften. Han kalder det ”komplet vanvittig” og ”totalt uacceptabelt”.

- Det er så hamrende vigtigt, at det ikke bliver pigerne, der må blive hjemme. De skal ikke have indskrænket deres frihed på sommeraftener. Det må være disse klamme mænd, der skal jagtes ned. Og bag lås og slå hvis de begår voldtægt og overgreb. Og sendes ud af landet på røv og albuer, hvis de er udlændinge, skriver han i sit Facebookopslag.

Ifølge brevet er politiet og kommunens SSP-afdeling ”informeret om sagen”, hvilket Københavns Vestegns Politi bekræfter fredag eftermiddag.

Ifølge en pressemeddelelse har politiet allerede øget sin patruljering og dialog i området. Og den vil fortsætte "den kommende tid".

Politiet understreger, at de ikke har fået nogle anmeldelser "om seksuelt krænkende adfærd, som det er blevet beskrevet", men at de unge opfordres til at kontakte politiet, hvis unge oplever noget krænkende.