Samfund

Skærpet strafzone efter skuddrab i Vollsmose

Politi og lokale medier peger på, at drabet onsdag udløber af en igangværende konflikt mellem personer fra grupperinger i Vollsmose og Korsløkke.

Fyns Politi har torsdag aften besluttet at oprette skærpet strafzone i dele af Vollsmose i Odense.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Den skærpede strafzone gælder fra torsdag 25. juni klokken 20.00 til torsdag 2. juli klokken 15.00 og formålet er, ifølge politiet, at genskabe trygheden i området.

En skærpet strafzone betyder, at straffen for visse former for utryghedsskabende kriminalitet begået i strafzonen, kan forhøjes med op til det dobbelte i forhold til gældende praksis.

Venner siger dræbt var tilfældigt offer

Beslutningen er taget, efter at to 31-årige mænd onsdag blev ramt af skud. Den ene mand mistede livet, mens den anden blev hårdt såret, men nu er erklæret i stabil tilstand. Også en hund døde, efter at den blev ramt af skud.

Foreløbig tyder ikke noget på, at den 31-årige mand, som torsdag nat blev dræbt har relation til det kriminelle miljø i Odense.

Tværtimod siger venner og folk med kendskab til miljøet til TV 2, at manden var et tilfældigt offer.

Fyns Politi har ikke ønsket at kommentere på oplysningerne om, at det 31-årige offer skulle være en uskyldig forbipasserende.

Udløber af igangværende konflikt

Det er Fyns Politis vurdering, at skyderiet, som blev anmeldt klokken 23.49 onsdag aften, er en udløber af en igangværende konflikt mellem personer fra grupperinger i Vollsmose og Korsløkkeparken.

- Politiet efterforsker fortsat relationerne mellem de to, der blev skudt, og de grupperinger, som er i konflikt, skriver Fyns Politi.

Det indtryk bekræftes af kriminalredaktør Bjarke Vestesen, som for fyens.dk i en årrække har fulgt bevægelserne i det odenseanske bandemiljø.

- Der er mange grunde til den verserende konflikt. Det handler om en cocktail af handel med hash og narko, men også om ære og brudte kærlighedsrelationer, siger Bjarke Vestesen til TV 2.

Ifølge Bjarke Vestesen er der tale om to grupperinger og en personkreds af hangarounds med skiftende loyalitet og tilknytning.

Bande opløste sig selv uden at gå væk

Mange af relationerne kan føres tilbage til banden Black Army.

Ganske vist opløste banden, som både havde afdeling i Herning og Odense, officielt sig selv i 2017 ved at nedlægge rygmærker og aflevere nøglen til klubhuset på Nyborgvej. Samtidig meddelte flere ledende medlemmer, at de ville indgå i et exitprogram.

Det skete efter et stigende pres, hvor det var lykkedes politiet at sende op imod 50 bandemedlemmer i fængsel, blandet andet for salg med hash og narkotika.

Men selv om Black Army var ude af øje som bandegruppering, betød det ikke et egentligt stop.

- Black Army blev ganske vist nedlagt, men er ikke væk. Der foregår stadig en magtkamp på de indre linjer, hvor nogle forsøger at komme højere op i hierarkiet, siger Bjarke Vestesen, der betegner den sårede mand fra skudepisoden onsdag aften som en mand "oppe i hierarkiet."

Der er endnu ingen anholdte efter skudepisode onsdag aften. Fyns Politi fik anmeldelsen om skud i Egeparken. Da politiet kom frem, fandt de to personer med skudsår.

Hvad der ledte op til den konkrete skudepisode, har politiet dog ikke på nuværende tidspunkt klarlagt.

- Så snart vi har fået verificeret oplysninger, vil vi melde ud, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj.

En uge med flere skud

I sidste uge blev der også affyret skud i Vollsmose.

Fire blev ved den anledning anholdt, men de blev løsladt uden sigtelser efter at være afhørt af politiet.

Som følge af skudepisoden blev der torsdag i sidste uge indført en visitationszone, der dækker en større del af Odense. Den gælder fortsat.

En visitationszone betyder, at politiet må visitere personer og undersøge køretøjer uden at have en mistanke om, at der er begået noget kriminelt.