EU-agentur anbefaler for første gang medicin mod covid-19
Lægemiddelstyrelsen i Danmark regner med, at midlet tidligst vil være at finde på det danske marked inden for tre uger.
For første gang siden coronapandemien ramte Europa i starten af året, anbefaler EU nu et lægemiddel mod virussen.
Det drejer sig om lægemidlet Veklury, der indeholder virusmedicinen remdesivir, der er blevet godkendt af Det Europæiske Medicinalagentur, EMA. Det skriver agenturet i en pressemeddelelse.
Ifølge et studie, som EMA henviser til, kan lægemidlet bruges til at behandle patienter med iltkrævende lungebetændelse som følge af virussen.
- Det er en målrettet medicin mod covid-19. Det er kun til de patienter, som er allermest syge, og som har behov for supplerende iltbehandling. Men for dem ser der ud til at være et positivt forhold mellem fordele og ulemper, siger Nikolai Brun, der er medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen, til TV 2. Han fortsætter:
- Vi har ikke data, der demonstrerer, at det her middel redder liv, men kun at det nedbringer sygdomsperioden.
Han fortæller til TV 2, at Veklury tidligst vil være at finde på det danske marked inden for tre uger.
Redder mĂĄske ikke liv
Ifølge Nikolai Brun er EMA’s proces med at få godkendt midlet gået usædvanligt stærkt. I pressemeddelelsen fra EMA bliver det oplyst, at godkendelsen primært baserer sig på ét studie fra det amerikanske institut for allergi og infektionssygdomme, NIAID.
I forbindelse med studiet, der bestod af 1063 personer med covid-19, blev nogle af patienterne behandlet med remdesivir, mens andre fik et placebostof – altså en lignende behandling, men uden det aktive stof, remdesivir.
I gennemsnit kom de patienter, der havde fĂĄet remdesivir, sig pĂĄ 11 dage, mens det i gennemsnit tog kontrolgruppen, der ikke fik midlet, 15 dage.
Der var dog ikke nogen mĂĄlbar effekt pĂĄ hverken patienter med milde til moderate symptomer, eller patienter, der allerede var lagt i respirator.
- Vi udsteder ikke en betinget godkendelse, medmindre vi mener, at det er sikkert. Og det står vi som myndigheder på mål for. Firmaet indgår en aftale om at fortsætte med at teste midlet i kliniske forsøg, og bliver det ikke ved med at vise sig effektivt, kan det miste godkendelsen igen. Det har man før set ved midler mod for eksempel cancer, siger Nikolai Brun.
Remdesivir er udviklet af medicinalvirksomheden til at behandle leverbetændelsen Hepatitis C, men det er også blevet brugt i behandlingen af blandt andet ebola.
Ifølge Nikolai Brun har Gilead Sciences så at sige "fundet midlet frem fra gemmerne", testet det og fundet ud af, at det har en effekt mod covid-19.
Midlet gives som et drop i patientens åre, og EMA anbefaler, at patienternes lever- og nyrefunktion overvåges nøje, når de modtager behandling med stoffet.
Nødgodkendt i USA, Indien, Japan og Singapore
Forsøget med remdesivir, der er udgangspunktet for EMA’s anbefaling, blev iværksat i slutningen af februar. To måneder senere forelå de første resultater, og kort efter fik midlet en særlig, midlertidig godkendelse til behandling i blandt andet USA, Indien, Japan og Singapore.
Ifølge det amerikanske institut for allergi og infektionssygdomme kan stoffet desuden reducere risikoen for, at patienter dør af covid-19. Ovenikøbet kan det øge muligheden for, at de har det bedre efter 15 dage.
I første omgang har EMA ikke taget stilling til disse effekter, men i stedet har de bedt om yderligere data over de kommende måneder.
For en måned siden var Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, medforfatter på en forskningsartikel om behandlingseffekten af remdesivir.
I en længere tekst, der er blevet publiceret på Videnskab.dk, skriver Jens Lundgren, at forsøget beviser, at det rent faktisk er muligt at bekæmpe virussen med antivirale lægemidler.