Samfund

To mænd dømt for millionrøveri midt i København

I december 2018 røvede to maskerede og bevæbnede mænd ure for 7,5 millioner kroner fra stormagasin.

Julehandlen var godt i gang, da to maskerede og bevæbnede mænd om eftermiddagen den 6. december gik ind i stormagasinet Illum i det indre København.

De går hurtigt og målrettet mod ur- og smykkeforretningen Bucherer, hvor den ene truer de ansatte og andre kunder med en pistol, mens den anden går løs på montrerne med en økse.

Efter røveriet slap de - i første omgang - væk med 59 Rolex-ure til en værdi af 7,5 millioner kroner.

Onsdag er den 37-årige lettiske statsborger Maris Berzins idømt seks og et halvt års fængsel, mens den 33-årig ukrainske statsborger Ruslan Olin er idømt fem års fængsel for røveriet.

Desuden blev begge mænd udvist for bestandigt, oplyser Københavns Politi.

Indre by spærret af

Det grove røveri udløste en storstilet politiaktion. Den første melding til politiet lød, at der var set en bevæbnet mand i Illum.

Politiet tog ingen chancer. En stor del af indre by blev afspærret. Togene fik ikke lov til at stoppe på den nærliggende Nørreport Station. Det gjaldt også metroen, som i en periode heller ikke kunne stoppe på Kongens Nytorv.

Da Københavns Byret indledte nævningesagen i et enormt konferencelokale i Bella Center, tilstod Berzins, der er tætbygget og kronraget, det meste på nær nogle detaljer. Han blev anholdt fem minutter efter kuppet.

Derimod nægtede Olin sig skyldig og afviste at svare på spørgsmål.

På videosekvenser fra overvågningskameraer kunne man se den ene maskerede mand midt i forretningen. Mens han står og tripper på fødderne, holder han en pistol i strakt arm og peger rundt i forskellige retninger.

Den anden hamrer igen og igen på flere montrer med en økse.

Undervejs kom personen med øksen åbenbart til skade. I hvert fald fandt politiets teknikere blod, og dette matcher med stor sandsynlighed Olin.

3,2 millioner i erstatning

Anklager Jack Hurup er godt tilfreds med onsdagens dom.

- Der er tale om et groft røveri, hvor gerningsmændene er maskerede og bevæbnede på et sted, hvor der er mange mennesker, siger han.

Mændene blev også dømt til at betale 3,2 millioner kroner i erstatning.

De modtog begge dommen.