Danske forskere vil undersøge, om der er coronaspor i spildevand
Prøverne kan vise, hvordan kontakttallet i forskellige områder udvikler sig.
Professor og forskningsleder Frank Møller Aarestrup undersøger lige nu en hel del nedfrosne prøver på spildevand fra hele verden.
For måske gemmer det grumsede vand svar på, hvornår de første coronatilfælde opstod.
- Vi kan gå tilbage i tiden og se, hvornår det startede, siger Frank Møller Aarestrup, der leder et forskningsprojekt i spildevand på DTU Fødevareinstituttet, hvor et dansk hold arbejder sammen forskere fra hele verden.
Virus udskilles fra mennesker til spildevand via fæces, og derfor kan man også måle coronavirus i spildevandet.
I Italien har man fundet spor af coronavirus i spildevand fra december, viser et studie. Og selv om Frank Møller Aarestrup mener, at man skal være varsom med at konkludere noget for hurtigt, undersøger han og holdet også vandprøver fra rensningsanslægget Lynetten i København fra december.
For hvis virussen var i landet tidligere end i februar i år, hvor den første dansker blev testet positiv med covid-19, vil det måske kunne ses i spildevandet.
Kan potentielt forudse anden bølge
Der er flere fordele ved at undersøge kloakvandet: Når man bruger spildevandet som forskningsmateriale, kan prøverne ikke kædes sammen med enkelte personer og kræver derfor ikke en række tilladelser om samtykke og persondata. Metoden er også relativt billig.
Og så er spildevandet baseret på alle personer i området - ikke kun dem, der føler sig syge. Derfor kan det ret afdække, hvor mange der samlet er syge, selv om få oplever symptomer.
Prøverne kan vise, hvordan kontakttallet i forskellige områder udvikler sig. På den måde kan det give et varsel om, at en anden bølge er på vej.
- Der er en samfundsmæssig fornuft i at have en løbende overvågning, for hvis vi opdager en anden bølge, kan det potentielt redde menneskeliv, siger Frank Møller Aarestrup.
Han har halvlitersprøver på køl fra mere end 100 forskellige lande. Frank Møller Aarestrup har de sidste fem år blandt andet analyseret seks liter københavnsk spildevand om ugen for at studere ændringer i resultaterne og kortlægge sydgomsmønstre. Det har hele tiden været planen, at de mange spildevandsprøver skulle undersøges.
Men nu, efter coronaviruspandemien, er processen speedet op, fortæller Frank Møller Aarestrup.
Andre lande har opdaget virus i vandet
I Israel har man brugt spildevand som nøglen til at forudsige, at et udbrud med coronavirus var på vej i området omkring storbyen Tel Aviv. Det skete i begyndelsen af maj.
Også hollandske forskere har haft succes med spildevandsprøverne. I marts udtog man vandprøver nær Utrecht, hvor der endnu ikke var nogle bekræftede coronatilfælde. Alligevel viste en gentest af spildevandsprøven, at der var RNA-spor fra virussen.
Det italienske studie, der ændrede coronatidslinjen, bygger på vandprøver fra Torino og Milano taget 18. december. Dengang sagde det italienske sundhedsministerium, at vandprøverne bekræftede den "strategiske værdi" af spildevandsforskningen.
Læge: Corona var formentlig i Sverige allerede i december
Det er ikke kun i Italien, at man spekulerer i, om virussen var i landet tidligere.
I dag siger den svenske læge Anders Lindblom, som er specialiseret i smittebeskyttelse i regionen Dalarna, siger, at det er sandsynligt, at flere personer i området var smittet med coronavirus allerede i december. Det første officielle svenske tilfælde blev registreret 31. januar.
- På en skadestue i Svärdsjö fik de mange ind, som havde symptomer på sygdommen i luftvejene. De havde været i kontakt med en person, som kom fra Wuhan i Kina. Det var allerede i december, siger Anders Lindblom til Svenska Dagbladet.
Flere personer har efterfølgende vist sig at have antistoffer i blodet, og de har ikke haft nogen symptomer siden december, tilføjer han.