Simpelt trick kan redde pindsvin fra døden i sankthansbålet
Pindsvinene overlever ikke, selvom du kun tænder bålet i den ene side, advarer biolog.
- Det er jo lidt af en dødsfælde, vi får bygget.
Så klart beskriver biolog Anders Kofoed vores tradition med at brænde bål af til sankthans.
For lige netop de store stabler af træ til bål er mange smådyrs favoritsted at slå sig ned. Derfor gemmer der sig alt fra bier og pindsvin til tudser og frøer i de tørre grene.
- Og så lige pludselig midt i juni samler vi den mest dyrevenlige bunke, vi overhovedet kan, stiller os i en rundkreds omkring den, synger og tænder ild til den. Det skal man jo lade være med, siger biologen i ’Go’ morgen Danmark’.
Vent til sidste øjeblik
Det er dog ikke ensbetydende med, at det er helt umuligt at holde en dyrevenlig sankthans.
Tricket er bare, at man skal vente med at samle bålet.
Hvis man først bygger bålet på sankthansdag, når smådyrene ikke at slå sig ned i det, inden det bliver brændt af, fortæller Anders Kofoed.
For mange danske haveejere er det dog nok allerede for sent at følge det råd. Men selv hvis man allerede har gjort klar til aftenens bål, er der heldigvis råd at hente.
- Flyt det til et andet sted. De bier, der har boret sig ind i grenene, ryger nok alligevel, men ved at flytte bålet, får pindsvinene, tudserne og frøerne en chance. De flytter ikke med, siger Anders Kofoed.
Lav to bål
Det har været en udbredt opfattelse, at man kunne redde havens smådyr ved blot at tænde bålet i den ene side, så de kunne flygte fra flammerne i den anden, men den løsning holder desværre ikke.
- Det, vi jo samtidig gør, er, at vi samles i flok rundt om bålet. Dyr bliver jo bange for mennesker, og især når vi synger. Derfor vil de ikke ud. I stedet er det deres naturlige instinkt at søge længere ind i bålet, fortæller Anders Kofoed.
Hvis du vil være dyrevenlig, er løsningen altså enten at samle bålet så sent som muligt eller at flytte det på selve sankthansdag.
Der er dog også en tredje mulighed, hvis du både vil være dyre- og klimavenlig.
- Lav to bål. Tænd det ene og lad det andet stå resten af året. Så giver du dyrene et sted at bo, og du sparer CO2 ved at lade være med at brænde alt haveaffaldet af, siger Anders Kofoed.
Få endnu flere gode råd til sankthansbålet i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.